Национални особености в област Враца


Област Враца се намира в Северозападна България. Най-големият град е Враца като градът е и най-голям в Северозападна България. Разположен в подножието на Врачанския балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са Пещера Леденика, Водопад Скакля и прохода Вратцата. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е и най-голямото тракийско съкровище, откривано досега. Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са заря на 1 юни на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Природата в този край, със своята некултивирана красота и екологична чистота, привлича туристи от всички краища на света. Паркът “Врачански балкан” предлага прекрасни условия за туризъм и разполага с най-богатата зона на пещери в страната: Леденика, Елата, Змеюви дупки, Темната дупка.

Скалният масив “Вратцата” представлява впечатляваща отвесна стена, висока повече от 400 м и е предпочитано място за скално катерене. А тези, които желаят да покачат адреналина си, могат да скочат с парашут от хижа “Околчица”.

В този регион е и уникалното по своята красота Искърско дефиле, а също и водопадът Вратцата, природният феномен Белоградчишки скали и римската крепост “Калето”, за направата на която е използвана естествената непристъпност на скалите.

Прекрасната природа и свежият планински въздух, предлагат перфектни условия за детски лагери с образователно значение. Комплекс “Леденика” се намира на около 16 км. югоизточно от града. Разположен е на територията в близост до пещера Леденика. Тук са построени над 20 почивни станции.

                   Девиза на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“

Други забележителности в региона са водопад Боров камък, който се намира във Врачанския Балкан, Кула на Мешчиите, която е един от символите на града, Божият мост, крепостта Калето в град Мездра и още много забележителности, еко пътеки и къщи-музей, които могат да се посетят от туристи.