Грижа за домашния любимец


 Решението да си вземеш домашен любимец не е малка задача.Всеки човек преди да реши да вземе за свой домашен любимец-дали ще е куче ,дали ще е коте ,трябва адекватно да прецени дали ще има достатъчно време да полага нужните грижи за мъничето.Вземането у дома на домашен любимец не свършва само до там.Човек трябва да разбера ,че отглеждането на куче или коте е голяма отговорност.Не трябва да се отнася с безхаберие към тях.Едно животно,което е
оставено на произвола е нещаство.Животните имат чувства .Един човек трябва да извършва всичко необходимо за животинката,тоест хранене, къпане ,разходки,игри ,да показва любов и обвързаност към кучето или котето.
Хора не бъдете егоисти ,грижете се и обичайте животинките си ,както искате и те да се отнасят към вас.Не бъдете безотговорни. 
Кучетата и котките са нашите отражение,такива каквито сме ние .
Едно животно е
щастливо ,когато човекът го приема като част от семейството.Кучетата и котките са най-добрия приятел и помощник на човек в трудните му моменти. Животинките никога няма да те оставят и предадат.Те винаги остават до вас ,дори и в най- трудните ви моменти. 
Грижете се за тях.Най-важното е да им осигурявате качествена храна и да не ги оставяте гладни,защото вие може да решите точно сега съм уморен да те нахраня , а животинчето да ви е чакало с последните си сили и да е мислело ,че когато се приберете вкъщи ,то нетърпеливо да ви чака пред вратата и да върти щастливо опашкаЖивотинката не е плюшена играчка,не е и украса за дома ви.Тя е част от Вас.
Кучетата  обичат да играят ,да тичат, да се разхождат .Те са енергични животни.Според мен човек ,който избира за домашен любимец -куче трябва да е човек,който обича въздуха,обича природата,обича разходките навън и е енергичен.
Докато котетата са пухкави,има доста поспаливи породи котета.Според мен котето е избор за човек,който обича да почива ,да се гушка ,да е повече домошар,тъй като оставиш котето само в къщи то е самотно и не е достатъчно обгрижвано