Акне и хубава кожа-мисията възможна


Всеки тинейджър или почти всеки е страдал от досадното акне. Някои в по-тежка форма, други в по-лека. Аз например вече съм на 23 години, но от 15-16 годишна възраст страдам от по-леката форма на акне.Тук ще разкажа моята история, и се надявам на някои страдащ от същото да помогна със съвети. 
Проблемът с акнето ми започна когато бях на 15 години.Първоначално не му обърнах внимание,но когато почти
цялото ми лице (и части от шията) пламнаха от пъпки (някой, от който бяха подкожни) майка ми реши да ме заведе на козметик.Козметичката ми почисти лицето, изписа ми някакво мазило, което се прави в аптеката. И така няколко месеца се мажех с това мазило, и нямах почти никакви пъпки, но когато спирах да се мажа (по рецепта лекарството се използва 3 месеца,след това 3 месеца почивка) пъпките се връщаха с пълна сила. Реших, че това мазило не е за
мен, защото колкото повече го мажех, кожата ми свикваше с него, а то спираше да действа малко по-малко.
След това лечение ходих по различни козметици, дерматолози.Те ми изписваха какви ли не гелчета, мазила, хапчета, сапуни, някои от който бяха с антибиотици и силно агресивни към кожата ми. Кожата ми стана ужасно суха,още по податлива на пъпки. Започнах да слагам грим, за да прикрия червените и подути пъпки, но от това пък запушвах порите си и така си докарвах отново и отново нови пъпки. След цялото мое лутане по лекари, купуването на доста скъпи продукти, реших че ще сменя изцяло хранителните си навици,защото както се казва "човек е това,което яде".
Първоначално около седмица ядох само плодове и зеленчуци.Така пречистих организма си, от ненужни за него вещества. След това малко по-малко вкарвах във диетата си млечни,тестени и месни продукти. Тук е момента да спомена, че спрях да консумирам всякакви видове сладки, като вафли, торти и всичко, в което има захар и шоколад. Първоначално ми беше доста трудно, защото пред да започна този хранителен режим хапвах почти всеки ден по нещо сладко. От както се храня по този начин, акнето ми почти изчезна, енергията ми се повиши, оптимистично настроена съм и най- важното не приемам никакви хапчета. Все още използвам някои продукти за кожа, но те са безобидни - например за почистване на грим използвам само мицерална вода, а гримът, които нанасям по лицето си почти всеки ден е без парабени, без алергени и не запушва порите.
Всеки, които е страдал от склонна към акне кожа, знае какъв кошмар е това, за това по-долу ще изброя някои съвети изпробвани и добре влияещи върху моята акнетична кожа:
1) Всяка вечер гримът трябва да се почиства. След почистване кожата диша, и порите не се запушват допълнително.
2) Ексфолирайте кожата си поне на месеца 3 пъти. Така отстранявате мъртвия слой кожа.
3) Пийте повече вода. 
4) Много важно е да използвате подходяща козметика. Четете етикета преди да закупите, които и да е продукт - на етикета трябва да пише "некомедонен" (не запушващ порите).
5.Не чоплете,изстисквайте или пипайте пъпките си. Това при мен беше огромен проблем. Винаги си разранявах дори и най-малката пъпчица, така времето в което тя зарастваше се удължаваше драстично.
6. Хидратирайте кожата си.Това е много важно. Дори и кожата ви да е мазна, пак трябва да я хидратирате с подходящите за вас продукти.Има продукти както за мазна, така и за суха кожа.
7. Избягвайте всякакъв вид сладки- захар, шоколад и други.
8. Ако проблема е вътрешен може да пробвате с някоя диета, с която ще се чувствате и изглеждате добре.
9. Когато се излагате на слънце използвайте висок фактор защитен крем.
И така това са част от моите съвети, надявам се да помогнат на някого.
Разбира се , преди да пробвате каквото и да и било трябва да посетите дерматолог, за да ви посъветва по-компетентно и да определи вашият тип кожа.Живейте, радвайте се на живота и знайте, че решение винаги има!