Гейсир и Строкур


Гейсир и Строкур

Исландия: Безкрайни възможности за вълшебни приключения.

Всяка струя вряща вода, родена от огнен вулкан, в дала името си на всички горещи извори в света.

Водата кипи и

експлоадира, последвана от струя бели пръски, изстреляни до висоцчината на пететажна сграда- великолепна гледка в п родължение на 7-8 минути, преди да изчезне. После внезапно във въздуха като ракета се изстрелва стълб вряща вода, който надвишава 30м. , а вятърът го разпръсква като ветрило. Изригването продължава и фонтанът се стреми да стигне все по-високо , дори 60м. Накрая с мощен грохот се появява стълб изгаряща пара и после всичко
утихва.

Това е горещият извор Гейсир в действи. Той е основна атракция в Исландия0 оригиналният „гейзер”, дал името си на всеки фонтан с избликваща гореща вода. В днешно време, наблюдаваме подобно предствление от по-малкия му съсед Строкур, който кипи на всеки 10 минути и достига 22 м.

Гейсир и Строкур се намират в гориста долина с около 50 горещи извора, където се чува как клокочат под земята с приглушен грохот. Регионът с гейзерите е забелязан за първи път през 1294 г, когато земетресение заличава няколкоо горещи извора и открива два нови, Гейсир и Строкур. Гейсир се превръща в туристическа атракция , веднага щом е кръстен така през 1647 г. Тогава е активен един път дневно , към 1800 г . изригва по няколко пъти на ден , а веднъж 14 пъти за 24 часа. През 1907г заспива за 30 години. През 1935 г изригванията му се предизвикват изкуствено чрез изтегляне на известно количество вода, като по този начин налягането отдолу намалява. Днес той рядко се събужда, но струите му са все така зрелищни.

В Исландия съществуват около 3000 горещи извора , скални пукнатини бълващи пара, кални бани и гейзери. На севр от Намаскард има врящи серни кални ями и посетителите внимателно следят къде стъпват, за д ане изгорят краката си.В съвременна Исландия природната гореща вода, породена от топлината на магмата, се използва за отопление на жилищата.

На 14 ноември 1963 г от морето южно от бреговете на Исландия се издига като вълна облак с височина 3.6 км. Оказва се че ене е изригващ гейзер, а зараждащ се остров- Съртсей. Той предствавлява копие на Исландия в миниатюра и е образуван в резултат на вулканично изригване под водата. Това е мястото което не можем да посетим. Само няколко човека имат разрешение за посещение на острова, което го прави едно от малкото забранени места по света.  На него единствено присъства малка къща, която приютява учените. Всеки стъпнал там , бива претърсен за семена, въпреки че някой , някога може би е изтървал такива от домати и те са единственото растение от външния свят там.