Бебе и домашен любимец


Здравейте.
 Аз съм горд собственик на домашен любимец - куче на име Шари. Шари е вече на почти 4 години. Добро, любвеобилно и игриво куче. Разбира се, че и той прави пакости, понякога. :)
Когато забременях всички около нас ни казваха да махнем кучето. Не било здравословно, хигиенично и т.н. Ние с мъжът ми категорично отказахме да го махнем. Та, той е част от нашето семейство. Много е тъжно, когато видя обява с текст " Подарям
куче/ коте, защото имам бебе и не мога да се грижа за двете едновременно.". 
Когато детето се появи на бял свят и се прибрахме у дома, Шари видимо изпитваше смесени чувства. Беше любопитен, искаше да разбере какво е това малко същество вкъщи, да го подуши, да го оближе. Същевременно започна да показва ревност, която се изразяваше в правене на пакости. Цялото ни внимание беше насочено към бебето и Шари остава на заден план. Не
след дълго бебето започна да има голям интерес към кучето - " Какво е това пухкави, рошава четириного същество с мокър нос, което се върти около мен?". Вече детето е почти на 2 години и обожава животните - кучета, котки,... радва се на всички. Смятам, че ако бяхме махнали кучето нямаше да го научим на тази силна любов към животните. С Шари сега са неразделни!
Разбира се, аз като съвестна майка, трябва да полагам огромни всекидневни усилия, за да поддържам добра хигиена у дома. Другото нещо, което правя е редовно да обезпаразитявам кучето, както външно, така и вътрешно. Ваксината е задължителна веднъж годишно. Като за нея се доверявам на ветеринарният лекар. По този начин елиминирам опасностите от заразяване с паразити на цялото семейство. 
В заключение ще напиша, че се изискват повече грижи и внимание, за да бъде безопасно съжителството между малкия човек и домашния любимец.