Погача на бебе


Някой хора твърдят, че погачата се прави на 40 ден защото майката била нечиста,  други пък казват,  че се прави първата събота след изписването на бебето.  Не зная как е точно. Както казват хората във всяко село е различно. Аз лично имам три прекрасни деца,  на тях погача съм правила първата събота. Та както и да е. Традицията е такава,  че на този ден се канят само жени, които да се превърнат в орисници на бебчето.
Гостите трябва да носят само сладки неща,  също и масата трябва да е отрупана със сладки вкусотии за да е сладък живота на бебето. Майката меси сладка питка която в последствие се разчупва върху главите на майката и небето на който трябва да държат четири жени бяла кърпа или чаршаф. Две жени с живи родители разчупват питката първото парче оставяме в кърпата за богородица. След това се дава на бебето с малко мед. Орисниците започват да
орисват бебето или иначе казано да му пожелават само хубави неща, да е здраво,  да е щастливо,  да е умно и т.н. докато го орисват пускат някъкви парички в кърпата. Майката трябва да завърже кърпата нито много стегнато защото ще стане стиснат,  нито много хлабаво защото за бъде широкопръст както се казва :). Майката взема кърпата и я слага на високо. Там престоява до 40 ден и се взема с паричките се купува нещо на бебето а хляба се дава на птичлите. Трябва да знаем, че питката не трябва да я набождаме ако бебето е момче понеже сте стане женкар. След самия ритуал всички сядат на сладки приказки на масата да се почерпят. Която жена реши да си тръгва не трябва да се сбогува и да се изпраща, а трябва да откъсне от себе си конец и да го остави под възглавничката на бебето за да може да спи спокойно. 
Има още неща, но да не прекаляваме все пак на днешно време всичко има в интернет,  а и както казах в началото във всяко село обичаят е различен. Надявам се да съм била полезна машко или много.