Как да направим ученето едно приятно занимание за детето?


Как да направим ученето едно приятно занимание за детето?
Както всички знаем в днешно време технологиите заемат основна роля не само в занимателните игри на детето, но и в неговото обучение. Ако те му помагат за учене, нямам нищо против, но ако се приемат за игра, е друг въпрос. Отраснала съм с така наречените "стари методи" на възпитание, специално за ученето говоря, и смея да твърдя, че много малко хора могат да се мерят
най-малко с правописа ми. Та, едно от основните неща са: дете, родител и елементарни подръчни средства. 
Когато кажеш на едно дете "Напиши си домашното и тогава ще излезеш", това е пълна катастрофа. Детето приема учението като нещо неприятно, ужасно, което спъва щастливите му моменти навън с децата или сядането пред компютъра. Някои родители дори крият телефони или таблети само и само детето им най-накрая да няма с какво друго
странично да се занимава и да седне да учи. М-м! Грешка, скъпи мои! Огромна грешка!
Ако едно дете не приеме ученето като едно приятно и забавно занимание, то просто каузата е изгубена.
Да започнем първо от това, че трябва много внимателно да се подбират играчките, с които то играе. Играчката, която не му дава ценна информация, макар и минимална, просто няма място в ръцете на Вашето дете. Хубаво е в ранна детска възраст да се ползват съчетания на цветове, посредством кубчета, кръгчета и подобни. Тук не говорим за финансовата страна на нещата. Можете да изрежете някакъв цвят да кажем дори от вестник и да го превърнете в игра. Например: "Хайде да видим мама дали има блуза с този цвят" или да намерите предмет в къщата, който е безопасен и достъпен за него и да го посочи. Заниманията с детето трябва да развиват въображението му и да го накарат да мисли, дори и минимално. Казват, че е греховно да се играе с храната. Но пък защо не го превърнете в умно забавление? С малко брашно и вода, и домашно сладко, могат да се направят фигурки, които после да изпечете. А защо не и да почерпите някой с тези шедьоври? Всеки обича сладки. Така ще се научи и на добри обноски.
С напредването на възрастта идват и образователните предмети в училище. Никой от вас не може да ме убеди, че не може да отделя по 1 час на ден да учите заедно, но трябва да стане под формата на игра.
Да кажем, че трябва да напише домашното по математика. Нужно е да се задават интересни въпроси към него, които хем да го накарат, да мисли, хем да не го отегчават. Добре е да се подходи по следния начин:" Хмм, това е доста интересна задача! Ти как би я решил? Ако мислиш, че ти е по-лесно, може да ползваме моливи. Ето, виждаш ли.. Ако сложим например един молив на масата и до него сложим още един, стават два. Интересно, нали?". Това би му дало голямо въображение и за следващите задачи. Могат да се измислят всякакви интересни неща, които да включват ежедневно мислене, смятане, и прочие. Разбира се, има го и момента, че не трябва да се прекалява с това, тъй като от друга страна прекаленото Ви "вмешателство" в тези дейности, би накарало детето винаги да разчита на Вас в последствие. Измислете нещата така, че то да изпитва удовлетворение от това, което прави. Хвалете го, дори и при малка "победа" или напредък. То ще оцени това с малката си, умна главичка и за в бъдеще ще постига все по-добри резултати. Ще има самочувствие и увереност да прави нещата по правилния начин, а Вашите усилия ще бъдат възнаградени с успех!
Дерзайте и бъдете здрави!