Пещера Снежанка


Пещера Снежанка посетих, докато пътувах до Батак, през крепостта Кричим и Перистера в Пещера.
Пещерата Снежанка  се намира в Родопите и е много близо до град Пещера по пътя за Батак. Много трудно може да се объркате, тъй като от главния път Пещера – Батак има достатъчно много табели, които оказват посоката. От разклонението от главния път има около 3 км., като пътя е доста зле и се кара бавно.
Разходката е приятна,
на моменти уморителна, но е хубаво да си предвидите поне 30-тина минутки, ако не сте подготвени планинари.
Трасето на пътеката към пещерата минава през изключително красиви, разнообразни смесени гори. На няколко места са изградени беседки и панорамни площадки, на които естествено не пропуснахме да отдъхнем.
Входът за пещерата е 4 лв. за възрастен и 2 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Важно е да знаете, че влизането в
пещерата се случва на всеки час, като часовете са от 09:15 до 17:15 през лятото и до 16:15 зимата. Обиколката трае около 45 минути и се излиза на кръгъл час, докато влизането е в и 15 минути.
Температурата в пещерата е постоянна целогодишно и е около 8 градуса. Доста подходяща за посещени през летните месеци .
Снежанка е една от най-красивите пещери в България и неслучайно я наричат още Перлата на Родопите. Дължината и е 145 метра, като се минава през 1 голяма зала и няколко по-малки. Интересна е залата на Виметата, като това име е дадено, заради украсите, които висят от тавана и приличат на вимета. Голямата зала пък има много скални образувания, които приличат на различни животни, хора.
В пещерата живеят и 4 вида прилепи, които ние така и не срещнахме.