Бъдещето на планетата


Планетата Земя е прекрасно място, на което всички водим своя забързан живот, работим, имаме деца, радостни мигове, тъга и някой ден си отиваме от този свят. Но въпросът за бъдещето е многопосочен.

style="font-size:12.0pt;line-height:107%;font-family: "Arial",sans-serif">На Земята продължават да се образуват планини, реки, вулкани, живота кипи, всичко се движи според природните закони. Земните пластове се разместват, има земетресения, урагани и много други невероятни явления. Климата също се променя. В днешно време климата започва да се затопля с много по бързи темпове, от останалите периоди в историята. Предвижда се,
че до 40 години е възможно средните температурите да се повишат с 2 градуса. С две думи, това би предизвикало катастрофа. От тази гледна точка, площта на пустините ще се увеличи, ще се топят ледовете, по този начин ще се унищожат много микроорганизми, както и различни животински видове ще изчезнат. Градове, села и райони ще бъдат залети от води. Много учени смятат, че това се дължи на парниковия ефект. Но дали не сме виновни самите ние? Трябва да се замислим. Всички живеем тук и е нужно, да се съобразяваме и да си осигурим живот, който да ни удовлетворява. Катаклизмите, биха били пагубни за нашата планета, това е домът ни и никога не трябва да го забравяме. За съжаление, има неща от измененията, които не може да спрем, но има и такива за които може да се погрижим. Трябва да се приспособим към промените, но и трябва на намалим мащаба на тези, които подлежат на това. Политиците не са единствените, които трябва  да се погрижат за това. Предприятията, промишлеността, различните организации, както и обикновените хора също имат отговорност. Време е да се контролират и спрат излишните замърсявания, щом можем да дадем своя принос, нека го направим. Нека вземаме разумни решения, да спрем консумирането на месо, да употребяваме повече плодове и зеленчуци, да пестим от енергията, да вървим пеша или да караме велосипед, за да запазим въздуха чист от отделянето на вредни газове. Тези действия са полезни както за природата, така и за нашето здраве и финанси.

Липсата на организираност и съпричастност между човечеството, ще доведе до погубване на планетата, защото голям процент от хората няма дори да се замислят за това. Те живеят в собствен свят и по своите правила. Горските пожари, наводненията, жегите, природните опустошителни явления бързо застигат много части на земята. Ние сме длъжни да се обединим и поне донякъде да спрем това. Заплахата идва от всякъде, много животински видове се преселват, а други умират от глад и жажда. Същото вероятно ще се случи с нас след време. Нека използваме ресурсите и благата, които получаваме от  планетата разумно, от полезни изкопаеми, до природен газ, вода,  електричество и храна. За целта бихме могли да се върнем малко назад във времето и историята, защото хората тогава не са имали това, от  което ние се възползваме и все пак са съществували.

Днес по целия свят, се въвеждат мерки и призиви за по-добър живот на планетата. Как да го постигнем, много е просто, трябва са да се обединим и да се съобразим не само с нашите, но и с потребностите на планетата. Тя е една жива система, която ни дава дом, средства за оцеляване и живот. Дори малките неща са важни, за да бъдем щастливи, по-добре да се лишим от някои неща, от колкото да живеем в свят на разруха и непукизъм. Дано прогнозите и предсказанията не се сбъднат и всичко да спре до момента, в който планетата ще се възроди за нов живот. Направете го, бъдете едни от тези, които макар и с малки усилия са допринесли за спасяването на природата и Земята! Разбира се, изборът си е ваше право.