Пет книги, които всеки трябва да прочете


         Има книги, за които думите не са достатъчни да опишат тяхното въздействие… Има книги, които вечно ще помним… Има книги, които не просто ни завладяват, а докосват душите ни… Има книги, по които така се захласваме, че не осъзнаваме кога е станало три часа през

нощта…  Има книги, които остават за вечни времена… Ето и някои от тези книги:

 

style="font-size:14.0pt; line-height:107%;font-family:"Times New Roman",serif;mso-fareast-font-family: "Times New Roman"">1.     Иван Вазов – „Под игото“ - „Под игото“ е роман в три части от българския писател Иван Вазов, цялостно публикуван за първи път през 1894 г. и определян като първия пример за този жанр в българската литература. Творбата е най-популярното и ценено произведение на автора, донасяйки безсмъртна литературна слава на създателя си, както и най-четената и превеждана българска книга.

 

2.     Димитър Талев – „Железният светилник“ -исторически роман и първата книга от известната тетралогия на Димитър Талев. Романът е публикуван през 1952 г. В него са отразени българските борби за политическа и църковна независимост. Талев пише романа по време, когато семейството му и той самият са изселени в Луковит.

 

 

3.     Дан Браун – „Шифърът на Леонардо“ - Неразгадаем шифър, скрит в произведенията на Леонардо да Винчи. Поразителна истина, скрита от векове... Докато е в командировка в Париж, харвардският професор по история на символите Робърт Лангдън е събуден посред нощ: един възрастен уредник в Лувъра е убит в музея. Край трупа му полицията намира озадачаващ шифър. Докато се опитва да го разгадае, Лангдън с удивление открива, че той води до пътека от кодове, скрити в творбите на Леонардо - кодове, изложени пред очите на всички, и все пак находчиво скрити от художника.
Лангдън обединява силите си с талантливата френска криптографка Софи Нево и установява, че покойният уредник е бил брат от Ордена на Сион - тайно общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности. В шеметна надпревара из Париж и Лондон Лангдън и Нево се състезават с безлика влиятелна фигура, която сякаш предугажда всеки техен ход. Ако двамата навреме не успеят да разшифроват загадката, древната тайна на Ордена на Сион, сензационна историческа истина, завинаги ще бъде изгубена.

 

4.     Джоан Роулинг – „Хари Потър и философският камък“ - Хари Потър не знае нищо за „Хогуортс“ до момента, в който множество мистериозни писма започват да се изсипват в дома на семейство Дърсли на улица „Привит Драйв“. Адресирани до него, надписани със зелено мастило върху жълтеникав пергамент и запечатани с лилав печат, те бързо будят подозрението на противните леля и чичо на момчето и са конфискувани от тях. Няколко дни по-късно, навръх единадесетия рожден ден на Хари, великан с очи, блестящи като черни бръмбари, на име Рубиъс Хагрид пристига с невероятни новини – Хари Потър е магьосник, записан в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“! Предстоят му учебни занимания с магии и отвари, часове по вълшебство и трансфигурация, летене с метла и куидич…

 

 

5.     Мери Лу – „Феноменът“ - Втора книга от поредицата „Легендата“ на американската писателка Мари Лу. Най-издирваният престъпник в страната Дей и феноменът Джун успяват да избягат от Лос Анджелис. Но когато пристигат в Лас Вегас, се случва немислимото: Електор Примо умира. Републиката остава в ръцете на сина му, младия и неопитен Андън. Колониите и бунтовническата група Патриотите се опитват да се възползват от нестабилното положение на републиката, за да я превземат. Дей и Джун намират убежище при патриотите, които им обещават помощ и закрила. Но при едно условие: да убият новоизбрания Електор. Това е единственият им шанс да останат живи и да спасят по-малкия брат на Дей – Идън. Както и възможност да обединят народа и да му дадат право на глас. Постепенно обаче Джун осъзнава, че новият Електор няма нищо общо с жестокия си баща. Ами ако Андън олицетворява новото начало, от което републиката така отчаяно се нуждае? Ако революцията доведе до загуба, гняв, ненужно пролята кръв и смърт? Ако патриотите допускат огромна грешка? Джун и Дей започват да се съмняват в мотивите на бунтовниците. Превърналото се в легенда момче и феноменът на републиката решават да вземат нещата в свои ръце. Преди неволно да са се превърнали в пионки в най-ужасяващата политическа игра. Преди да е станало прекалено късно.