Да се погрижим за ноктите на ръцете


Грижата за ръцете изисква много усилия, особено ако го правите у дома.
Ноктите се чупят и разслояват в резултат на различни причини, но най-често и поради  недостиг на на витамини А и В . Затова задължително условие е в храната ни да са включени продукти , богати на тези витамини. За профилактика можете да използвате витамини в капсули, таблетки. Яжте храни с високо съдържание на протеини. По-добре е да получите всички
необходими витамини в дневната диета с храната си.
Праховете за пране и средствата за миене на съдове влияят зле на ноктите и на кожата на ръцете , особено ако е чувствителна и алергична . Затова е добре ако при миене използвате домакински ръкавици. 
Добре е да си приготвите смес  от 1 к.л глицерин,   разбит с 1-2 л лимонов сок и да мажете за около половин час върховете на пръстите и ноктите. 
 Гел лакът също е добър като защитен слой, но на тънки нокти не стои добре без същата гелова основа или друго укрепление. Медицинските лакове в техните свойства не се различават от обикновените лакове.    В съд налейте около 1 литър топла вода, сложете и смесете една чаена лъжичка морска сол и 5 капки йод. Дръжте ноктите си (почистете без лак) в продължение на 15 минути. Направете това веднъж или два пъти седмично. Те стават силни, не се ексфолират, растат добре.  Когато се овлажнява и става мека, кутикулата трябва внимателно да се избута със специална пръчка за нокти. Обикновено това са специални портокалови или бамбукови пръчки. 
Ноктите - лукс, който трябва да бъде защитен! Опитайте се да не ги подлагате на ненужен стрес.
Ако ноктите ви са крехки, чупливи, тогава те могат да бъдат напоени с маслиново масло (зехтин), тази процедура трябва да се извършва за 10-20 минути (дневно и за един месец), след това за профилактика - два пъти седмично.  Водата е основният компонент за  овлажняването на  безжизнени нокти, освен това водата допринася за храненето на ноктите. Необходими са същите условия за косата и кожата ви.