Ето как да си направим лесно вкусна питка! За начинаещи.


Трябва да омеся тесто- ами сега?
Не умееш да месиш и Ти се струва адски сложно вскичкото това месене, втасване... Спокойно!
Аз съм тук за да Те убедя точно в обратното. Всъщност нито е нещо сложно, нито пък изисква кой знае какви продукти и средства. Сега за да Те уверя, че е фасулска работа, ти представям една лесна рецепта, с включен инструктаж! Повярвай ми, ще се справиш!Приготви ли се?
  
 
   Продукти:

 800 гр. брашно
 мая (колкото кибритена кутийка)
 захар
 сол
 хладка вода
 масло
 олио

   Начин на приготвяне:

 Изсипи брашното в удобен съд за месене. В една купичка сложи маята, съвсем малко водичка, колкото да я размиеш, след което
добави супена лъжица захар и малко сол. Оставяш го на топличко, може и близо до работещ котлон. След десетина минутки би трябвало да шупне маята. Когато това стане си правиш кладенче в брашното и сипваш сместа вътре, предварително разтопеното малко слагаш, добавяш пак захар и сол по една супена лъжица  с връх. Започни да месиш, като недей да мачкаш и притискаш тестото, защото целта му е да остане колкото се може кислород вътре. Издърпвай го от краищата и го прибирай в средата. Започваш да добавяш хладка вода, докато месиш, и така, докато стане меко тесто.Накрая го доомеси с олио. оставяш го в съд , покриваш го с един лист вестник и пак на топло го слагаш,
за да си втасва. Втасало е, когато е увеличило обема си двойно. Оптималната температура за втасване е около 26- 27 градуса. След час, го премесваш още веднъж, след което го полагаш в намаслена тавичка за печене и го оставяш втори път да втаса. Накрая го пъхаш във фурната на 220 градуса, като го наглеждаш, за около 30 минути би трябвало да е готова питката. Трябва отгоре да е златиста. малко преди да я изключиш, извади я, за да я намажеш щедро с масло и да я пъхнеш пак да се пече за кратко. 

За убийствен резултат и вкус аз накрая я мажа със синьо сирене!!!
 Няма какво да се сбърка, Видя ли колко лесно се оказа всъщност! 
Има питки с пряско мляко, има с яйца, има с кисело мляко, ти засега овладей този лесен и сигурен вариант за тесто, по-натам ще пробваш и с други продукти.

Хляба е в основата на всяко хранене, затова с този текст държа да насърчавам хората да се научат и сами да си го омесят. А какво по-хубаво от домашна трапеза с една ароматна питка на масата?