КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ БОЛЕЗНЕНИЯ КОКОШИ ТРЪН?


Медицинското название на този проблем е клавус, но по известен е разговорния вариант Кокоши трън. Кокошия трън най – често се появява по ходилата, в редки случаи и по ръцете. Това е втърдяване на кожата на ходилото, което в повечето случаи е причинено от неудобни обувки или постоянен натиск на точно определено

място.

               Кокошия трън е изключително болезнен при натиск. Методите за справяне с него са различни: козметични процедури, хирургично отстраняване или народна медицина .

class="MsoNormal">               Козметичните процедури са най – разнообразни. В аптеките се предлагат различни продукти от лепенки до специални писалки.

               Хирургичното отстраняване е възможно по два начина. В първия случай се използва лазерно третиране на мястото. Вторият метод е с течен азот, като трябва да се прави много внимателно и от обучен специалист.

               Народната медицина остава най – лесния, ефикасен и евтин начин за справяне с проблема. Ето и няколко народни рецепти.

               Един от най – разпространените методи на народната медицина е лук накиснат в оцет. Една глава лук се разрязва на четири и се накисва във силен ябълков оцет за 48 часа. Взема се една люспа от лукът и се налага върху засегнатото място. Прави се превръзка, която се подменя на всеки 12 часа. Третирането продължава, докато кокошия трън изчезне напълно. След премахването му засегнатото място се запълва с премита свинска мас до пълно заздравяване.

               Друга много популярна рецепта е мехлем от аспирин и свинска маса. Смесват се 3 – 4 аспирина със 1- 2 с.л. свинска маса. Кокошия трън се маже, докато не омекне. Мъртвата тъкан се отстранява внимателно.

Комбинацията от аспирин и домат също е много полезна. Счуква се една таблетка аспирин. Поръсва се върху Кокошия трън и върху него се слага люспа от домат. Прави се превръзка. Повтаря се в продължение на 7 - 10 дни.

Каша от счукан чесън. Нанася се върху засегнатото място в продължение на около седмица.