Пчелният прополис и ползите му.


В сезона на настинките и гриповете искам да изредя някой от най- полезните качества на пчелният прополис. Пчелите го използват като естествен и натурален дезифектант по стените на кишерите си, чрез които те се защитават от ередни микроорганизми. Пчелният клей е богат на витамини, минерали, цинк, мед, желязо и антиоксиданти. Цвета му е жълтеникаво- зелен, на вкус е леко лютиво- кисел.
Лечението с мед и пчелни продукти се нарича
апитерапия
Той може да се прилага както вътрешно така и външно. Действието му е антибиотично, антивирусно, имуностимулиращо, подпомага кръвообръщението, влияе при раздразнения в стомаха, повишава защитните реакции на организма, унищожава развитието на раковите клетки, понижава съсирването на кръвта и прдпазва от тромби, подобрява действието на жлезите с вътрешна секреция и храносмилането.
Външно може да се прилага при кожни
възпаления, акне, херпеси и други, като деиства антибактериално.
Най- често използвана е клеевата тинктура, която е смес от пчелен прополис и спирт. Тя може да се използва, както от възрастни така и от деца.
Едно от най- честите и приложения е като капки за нос- 5 капки от клеева тиктура се разтварят в 10мл. физиологичен разтвор, с така направения разтвор се капват по 3- 4 капки във всяка ноздра през половин, един час.
Друго приложение, влияещо благоприятно на имунната система е приема на клеева тинктура с вода. В чаша вода се капват капки, в зависимост от възраста ви (примерно човек на 30г. си капва 30 капки в чашата с вода) приема се на гладно най- често сутрин или 30 минути преди хранене.
Пчелният прополис е натурален продукт, които може да предизвика алергични реакции, поради което трябва да се внимава с употребата му.