Небалансирани храни


Основа за здравето на всеки човек – дете или възрастен е пълноценното, балансирано хранене. За нормалното физическо и умствено развитие, добрата работоспособност и самочувствие е необходима проста и естествена храна – около 30 хранителни продукта в суров или обработен вид – месо и риба, яйца, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, растителни масла и краве масло, мед
и др. От храната организмът извлича за собствените си нужди енергия, аминокиселини за синтеза на белтъка, както и витамини, полиненаситени мастни киселини, микроелементи и др.- вещества, без които не може да бъде осъществена нормална жизнена дейност.
За съжаление, все по-трудно става намирането на такива продукти в супермаркетите. Даже ако на опаковката е написано 100% естествено, не винаги може да се вярва.
Все
по-често се говори за намаление на качествените показатели за състоянието на здравето на населението, в частност и особено на децата.
Небалансираното и непълноценно хранене води до нарушение състоянието на имунитета, което от своя страна води до инфекциозни заболявания, проблеми при развитието, много деца с метаболитни нарушения в ранна възраст, в това число с наднормено тегло.
Прекомерната употреба на силно рафинирана и предимно въглехидратна храна с използването на изкуствени подобрители и консерванти (предимно от групата Е-добавките) има своите резултати. Добър пример за това са децата, а и не само те, които се хранят с макдоналдси и др.подобно бързи и готови храни ( фаст-фууд, джънк-фууд). Те са дебели, тази храна не се усвоява нормално от организма и се складира в различни депа, като по този начин той се опитва да се спаси от нея. Никой не може да каже със сигурност, какви точно продукти се образуват в нас като следствие от тези реакции.
Особено трябва да се обърне внимание на Е- добавките, които се използват за консерванти, оцветители и овкусители. Те не са естествени продукти и човешкия организъм не се е срещал с тях в природата.Те нямат биологична или хранителна стойност. Въздействиято на много от тях върху метаболизма на тялото са слабо изучени. Проучването и изпитанието на нови хранителни добавки изисква много финансови средства и време. Освен токсичния аспект на много от тях, в последно време все по-голямо значение придобива опасността и неизвестното им въздействие в един по-дълъг период от време върху здравето на хората.
Газираните напитки
Едни от най-често употребяваните продукти. Нашите деца много ги обичат. Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното. Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност.
Но е добре да знаем какво всъщност се случва в организма след като се изпие известно количество от добре оцветеното газирано питие:
десетина минути след изпиването на чаша газирано питие започва усвояването на захарта, която в тези напитки е в излишни количества,след 20 минути инсулина „подскача”сериозно и черния дроб, за да спаси тялото, бързо превръща цялата захар в мазнини и ги складира в депата,след 40 минути се вдига кръвното налягане,след 45 минути в организма се увеличава отделянето на допамин, стимулиращ центъра на удоволствието в мозъка. Средата в тялото се подкиселява, а за оптимално здраве трябва да се поддържа оптимално ниво на алкалното състояние рН 7.4.около час след приема, фосфорната киселина започва да се свързва с калция, магнезия и цинка в червата и след около час и половина започва се отделя от организма, но заедно със свързаните минерали, електролити и вода / основни съставки на костите/.
Само 200 мл газирана напитка може да измени състава и нивото на киселинност на организма.
Стомахът се раздразва и противодейства като си набавя калций от кръвта. За да се запази мозъчната и мускулната дейност в организма, кръвта си набавя калций от костите. Обикновено, обаче никога не се спира с една чаша, заради жаждоусилителите, ”подобрителите”, които се добавят. Те усилват още повече жаждата и поради киселия състав на газираното, от тялото се отделят много повече течности, отколкото се внасят.
Така става ясно, че кисело-сладките газирани напитки не само дразнят лигавицата на храносмилателната система, стимулират отделянето на инсулин /високите нива на инсулин водят до затлъстяване/, но и извеждат структурни макро- и микроелементи необходими за организма.
Установено е, че само недостигът на калций в организма участва в развитието на 150 заболявания.
Особено внимание заслужава състава на газираните напитки. Например, тези с вкус на портокал съдържат синтетичния подсладител (Е102) татразин и оцветител (Е110) сънсет жълто, които няма да открием в нито един сорт портокали. В състава на газираните напитки също влизат синтетични вещества като: аспартам (Е951), ацесулфам (Е950), цикламат (Е952). Последния е забранен като канцерогенен в САЩ.
Между хранителните добавки има голяма група вещества, които се използват като добавки,но отсъстват от природата, т.е. нямат естествени аналози. Част от тях вече е забранена в много страни. Ето какво пише за (Е110) оцветител с романтичното название „жълт слънчев залез” – „използва се при производството на енергийни напитки на плодова основа, в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, консервираната риба и още много продукти. Често е използван в комбинация с (E123) известен повече като Амарант. Възможни странични ефекти: уртикария, астма, екзема, хиперактивност, сенна хрема, изпотяване, хромозомни увреждания, гадене …”.
Ето и още – алергични реакции могат да предизвикат следните хранителни добавки : консерванти с антибактериално действие (натриев бензоат), оцветители (тартразин (Е102), кармин (Е120)- прави се от бръмбари), консерванти спиращи ферментацията (метабисулфит, калиев сулфат, серен диоксит), подсладители ( аспартам, захарин), жаждоусилители ( натриев глутамат) и др.
Ако внимателно се разгледа информацията в различни официални сайтове ще се направи връзка между масовото използване на такива консерванти и оцветители с едно от най-често срещаните в детството нарушения на невропсихологичното развитие – Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието /ADHD/,за който все повече се говори. Тартразина , използван като оцветител се понася лошо от астматици и хора с повишена чувствителност към аспирина. Консервантът натриев бензоат (Е211), съдържащ се в почти всички газирани напитки, много трудно и бавно се дезактивира в черния дроб на детето.
Така, всякакъв вид лимонада може спокойно да се нарече продукт на химическата промишленост, но не и на хранително-вкусовата.
Не е нужно да се заблуждаваме като сменяме цветните газирани напитки с безцветни или диетични.