Велико Търново – градът на вълшебствата


Не случайно Велико Търново попада в класациите за най-предпочитан град за живеене. Всеки, докоснал се поне веднъж до невероятната му история и атмосфера, остава пленен завинаги.

Помня когато за пръв път посетих града. Беше през лятото. Отидохме на екскурзия

със семейството ми и се отбихме и до Търново. Бях просто очарована от града – сякаш се потопих в едно друго време! По-хубаво време! Улиците бяха чисти, а хората – засмени. А старата част на града ... Там се случва вълшебството. Всеки малък магазин, предлагащ предимно български изделия, български продукти и сувенири. Всяко едно кътче по павираните улици привличаше вниманието ми както захарния памук привлича децата. Носеше се
аромат на розово масло, тъй чисто и българско. Красивите цветя по первазите на прозорците ми напомняха за италианските къщурки. Колко много уют създаваха тези на пръв поглед дребни неща.

Посетихме и Царевец. Разходката беше незабравима. Катерейки се по увитите пътечки нагоре, не спирахме да се любуваме на зеленината около нас. Въздухът беше чист, а когато се уморихме, почивахме сред природата. Толкова беше хубаво, чувството да си свободен. А когато стигнахме най-горе, гледката, която се откри пред погледите ни, наистина бе спираща дъха. От тази височина можеш да наблюдаваш целия град. С цялото си величие той се разкриваше пред очите ни и сякаш казваше „Виж ме, спомни си, знай, гордей се!“. Освен всичко друго, имаше и машина, с помощта на която си правиш монета, ей така, за спомен. Все още пазя моята.

По-късно, разхождайки се по центъра, хапвайки от адски вкусния сладолед, се отбихме и до терасата до магазин „На тъмно“. Тази тераса представлява издадена напред платформа, която разкрива гледката под краката ти и буквално те кара да се чувстваш във въздуха. В началото е леко странно, дори страшно, но погледнеш ли пред себе си великолепната гледка на реката и „Конниците“, всичко друго е без значение. Чувството е неповторимо. Може би за това „Терасата“ е едно от често посещаваните места, и не само. Заслужава си да се посетят още много места като например: Галерията, Театъра, Конниците, Света Гора, Музея на восъчните фигури, паметник Майка България, парк Марно поле, Водопадите и много други.

Градът наистина е магнетичен. Улиците и сградите са попили историята и славата на отминалите времена. Вечер градът става още по-приказен. Той бива обливан в светлина и те кара да се чувстваш като на карнавал – привечер животът кипи, улиците са пълни с хора, чува се глъч, смях. По-късно обаче, когато павираните улички дори опустеят, можеш да чуеш как в тишината градът ти нашепва своята история.

Убедих се с очите и сетивата си, че Велико Търново е наистина град на крале, с велика история и вълшебна атмосфера. Благодарение на това посещение, аз се бях докоснала до вълшебството му и Търново се превърна в моя избор за продължаване на обучението ми. Така си подсигурих още няколко години, в които да му се отдам и насладя напълно.

Ако все още се чудите дали да посетите този невероятен град, не губете време. Опознайте историята си, насладете се на българските занаяти, свържете се с природата и се докоснете до вълшебството на стария Търновград. Няма да го забравите никога!