Как да кажем НЕ на децата


Когато децата ни са бебета са толкова очарователни, че ние сме нещастни всеки път, когато те се нацупят или разплачат. През по-голямата част от времето се стараем да ги накараме да се засмеят или поне да се усмихнат, затова, когато дойде време за дисциплина, много от нас тръгват по
по-мекия път, за да не разочароват децата си. Може да ви се скъса сърцето, когато видиш бебе, чието личице се е свило в сърдита муцунка само защото не искате да го вдигнете на ръце. Ако искате да отгледате деца, които разбират значението на думата "не" и да сведете до минимум ритането, пищенето и викането, трябва да започнете от рано да отстоявате твърдо позициите си и да покажете, че няма да отстъпите, независимо колко сладко или тъжно лице
видите насреща.

Ако кажете "не" на детето и след това му позволите на направи каквото иска, се пригответе за бедствие. Дори да промените мнението си и да решите, че желанието му не е чак толкова неразумно, трябва да застанете твърдо зад първоначалната си позиция и да дадете на малчугана да разбере, че държите на думата си. Ако хлапето получи своето след минута, час, ден, то ще знае, че вие отстъпвате и ще се възползва от това. Няма да се предаде, ако види, че определено поведение му носи това, което поиска, независимо дали става така само за да го накарате да млъкне, докато излезете от магазина или сте прекалено заети, за да го следите дали спазва това, което сте поискали от него. Ако накажете детето за нещо, наглеждайте го. Ако в това време трябва да свършите нещо друго, детето ще се измъкне от наказанието, а ако не му обърнете внимание, защото сте заети, ще го прави и за в бъдеще.
Разбира се, всеки има моменти, в които иска просто да вдигне ръце във въздуха и да даде на детето всичко, което поиска, защото е уморен, зает или просто се е предал. Това са най-опасните моменти, които показват на детето, че може да получи всичко, което иска, стига викането и тропането с крак да продължи достатъчно дълго, стига мама да е уморена или има други хора наоколо. Ако усети, че сте се отказали веднъж, детето вижда възможност да го правите винаги и няма да се откаже да използва тази ваша слабост. Последователноста е ключът към успеха и когато сте последователни в думите и действията си, детето ще се научи, че няма да постига своето, само защото не ви се занимава.
Когато възпитавате детето си ефективно, вие му давате една сигурност за света, който го заобикаля, макар да не разбирате това, разяждани от вина, че сте сложи тъжна физиономия на милото му личице. Деца, които не са оставени да правят каквото си поискат знаят, че има кой да се грижи за тях и няма да позволи нищо лошо да им се случи, въпреки че правят бели понякога. Децата, оставени без контрол често се страхуват да поемат отговорност за действията си. Въпреки че е трудно да го повярвате, децата не искат да са на чело на парада, защото за тях светът е страшно място и те се нуждаят от родителите си, които да ги напътстват и да бъдат тяхна упора в трудните моменти.