ОТСЛАБВАНЕТО КАТО БИЗНЕС


Предполагам всички са забелязали, че в наши дни ОТСЛАБВАНЕТО се е превърнало в БИЗНЕС. И не какъв да е бизнес, а МЕГА, ХИПЕР, МУЛТИМИЛИОНЕН. От телевизора постоянно ни се рекламират нови и нови уреди за отслабване. Всяка малко по - известна обществена личност от профила си в социалните мрежи или блога си ни препоръчва книга с някоя чудодейна програма или хранителен режим, които ще стопят излишните ни килограми за броени дни и ще решат
проблемите ни с вълшебна пръчица. Много от хората (включително и аз), с години живеят с илюзията, че един ден ще се събудят и някой ще е открил ВЪЛШЕБНАТА диета, която ще реши проблема им с наднорменото тегло завинаги.
Е, разберете... НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ! Колкото и да не ви се вярва ДИЕТИТЕ НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА! 
И не, не откривам топлата вода, защото доказателствата са повече от красноречиви и видими, за хората, които
имат очи да ги видят.
Длъжна съм да направя уточнението, че под ДИЕТА имам предвид онези хранителни режими, които ни забраняват един или друг вид хранителна група и крайно ограничават приема ни на храна.
Ако всичко това от рекламите беше вярно... О, ЧУДО! Проблемът на милиарди хора по света вече щеше да е решен!
Мисля, че за всеки е ясно какво се случва с даден човек след спазването на определена диета. НАПЪЛНЯВА! Ок, ок.... Веднага се обосновавам.
Вие сте изключително волева и дисциплинирана личност, за вас една диета и спазването е нищо работа. И да, отслабнали сте! Но точно тук диетата Ви приключва и от утре "Здравей, живот! Ще ям каквото си пожелая, защото вече съм слаба!". 
И изненада! Преди да се усетите вече сте си върнали килограмите, с които сте започнали диетата, че и няколко отгоре. И какво? Всички седмици на лишения, които за повечето са се сторили години, всички усилия и дисциплина отиват на вятъра за броени дни.
Нека си кажем истината в прав текст. Единственото, което една диета постига, е да накара храната да ви изглежда по - примамлива и да я желаете още повече, като в същото време превръща вашето хранене в същински кошмар. Именно цялото това чувство на лишение, последвалите прегрешения и в повечето случаи провал ни карат да изпитваме ужас при мисълта, че трябва да отслабнем.
Е, дами и господа! Отново стигаме до извода, че ДИЕТИТЕ НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА! Ако искаме да сме здрави и слаби, това което всъщност всеки от нас трябва да промени е ХРАНИТЕЛНИТЕ СИ НАВИЦИ! Направите ли това, вие ще поемете нещата в свои ръце.Освен, че няма да ви се налага да броите калории и да се лишавате от любимите си храни, завинаги ще се отървете и от гузната си съвест.
Здравият разум подсказва, че всеки, който търси бърз и драстичен ефект за сваляне на килограми се сдобива единствено със симптоми на абстиненция, липса на енергия и силно чувство на вина и разочарование при провал. Признавам си, че през по - голямата част от живота си единственото, което правих беше да си заравям главата в пясъка, относно моите хранителни навици.Бях на принципа, както повечето от вас... По - къс, но по - приятен живот. Докато един ден не реших, че е крайно време да се взема в ръце, да престана да се занимавам с всякакви диети и най - важното да се освободя от с години наслагваното ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪКА относно чудотворни методи за топене на мазнини бомбардиращи ни от телевизия, социални мрежи и прочие. Но, за да го направите и вие най - важното е да осъзнаете, че мозъкът ви е промит. Осъзнаете ли това вие вече наполовина сте успели. затова НАПРАВЕТЕ ГО! Истината е, че само вие можете да си помогнете.
Знаем кои храни имат най-добър вкус: пресните плодове и зеленчуци, ядките, нерафинираните мазните, хубавото, качествено месо и млечните (и двете в умерени количества). Знаем какво трябва да
избягваме: всички обработени храни, бялата захар и алкохола в прекомерни количества. И най - важното - яжте, когато сте гладни, за да се нахраните, а не, за да преяждате. Единственото, което трябва да знаете и да спазвате е правилното съчетаването на различните видове хранителни групи. 
И не на последно място да не забравяме, че физическите упражнения и позитивното мислене също в огромна степен допринасят, за това, нашият организъм да се чувства добре. Спортуването укрепва мускулите ни и ни поддържа в добра форма. но най - голямото му преимущество е, че ни помага да се отървем от скуката, която е една от основните причини за преяждането. Започнете да се радвате на живота и да го живеете възможно най-пълноценно. ЛЕСНО Е! Само трябва да използвате здравия си разум!И да направите един ПРОСТ ИЗБОР: ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ХРАНИ, КОИТО ВОДЯТ ДО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, РЕСПЕКТИВНО НЕДОБРО ЗДРАВЕ, СЪНЛИВОСТ И ЧУВСТВО ЗА ВИНА ИЛИ ДА НАБЛЕГНЕТЕ НА ХРАНИТЕ, КОИТО ВИ ЗАРЕЖДАТ СЪС ЗДРАВЕ И ЕНЕРГИЯ.
Не търсете мигновени резултати. Те ще дойдат постепенно, с времето. Вашият организъм ще ви се отблагодари, за това, че не го тормозите с измислени диети и не го лишавате от важни хранителни групи. В деня, в който застанете голи пред огледалото и се почувствате доволни и удовлетворени от отражението си, вие сте постигнали вашето идеално тегло! Успех!