милинки с мас
милинки с мас


здравейте днес искам да ви представя една ре цепта за милинки с мас.Стават много меки и пухкави заради маста в тях.
ето и рецептата 
необходими продукти за тестото на милинките с мас
една чаена чаша и половина топла вода.Вместимостта на една чаша е 250млл.
20грама мая
1чаена лъжица сол
захар за маята
брашно до средно меко тесто около 500грама
за плънаката
4
супени лъжици мас
2 яйца
300грама сирене
за заливката
100грама масло
1 чаена ъжица сол
2 супени лъжици брашно догъстота на боза
Маята се разтваря в топлата вода заедно с една щипка захар и брашно до гъста каша
Оставя се да втаса.Трябва да шупне и да удвои обема си в противен случай маята не се е активирала и милинките с мас няма да се надуят и да станат
пухкави.
Свинската мас се разтапя на слаб котлон и се оставя леко да се охлади ди тридесет и седем градуса ,като се сложи пръст в нея да не ни паеи,тогава е готова да се използва за милинките.Приготвя се плънка отяйцата и сиренето
От брашното се прави кладенче  и в его се слагат яйцата,малко олиото и разтворената мая.
Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса.
Започват да се чупят малки топки и всяка от тях се потапя във сместа от мас и малко олио.
Разтягат се с ръка и вътре в тях се слага малко от плънката със яйце и сирене.Горе долу по една чаена лъжица.
Затварят се и се слагат в намазнена тава със сгънатото надолу.Всички топки се подреждат и се оставят да втасат на топло,докато удвоят обема си.
Аз ги слагам във фурната и я включвам на 50градуса.Така втасват много по -бързо.
След като са втасали се залива със предварително приготвената заливка от брашно,олио и сол.
Милинките с мас се пекът на 180градуса до порозовяване,ако искате да не са със хрупкава коричка а да са меки отгоре се поръсват с вода и се завиват с чиста кърпа дикато изстинат.
Добър апетит.