Захранване на бебето


Един от най-важните процеси при развитието на бебето е момента, в който то ще бъде захранено с "човешка храна", такава различна от млякото/кърмата.
Обикновено това на каква храна е детето (адаптирани мляко/кърма) се взема под внимание за захранването. 
Ако детето е на адаптиран мляко обикновено захранването става към 4-ти месеца, а ако е на кърма - 6-ти месец. 
В днешно време методите на захранване са
1. Стандартното захранване с пюрета
2. Захранване водено от бебето
3.Педагогипеско захранване
1) Захранването с пюрета е най-предпочитания метод за захранване. Сваряват се зеленчуци и се пасират, до гладко пюре
2) Захранването водено от бебето е метод, при който пред бебето
се слагат парченца сварен зеленчук и то посяга към храната и поднася само към устата (детето трябва да е на поне 6 месеца, за този тип захранване) 
3) Педагогическото захранване представлява, слагане на бебето заедно с всички останали на масата и с пръст му се дават парченца, колкото нокът, в устата от храната, която ядем (разбира се, ако е подходяща за него) 
Без значение кой от методите за захранване ще изберете, храните са едни и същи. Най-добрия вариант за захранване е в следния ред:
- Зеленчуци
- Месо
- Безглутенови каши
- Плодове
- Глутенови каши
- Млечни храни
Като зеленчуците подходящи за начало на захранването са:
- Картоф
- Морков
- Тиквичка
- Тиква
- Батат
- Броколи
- Пащърнак
Захранването става с 2/3 лъжички пюре (по метод 1) като първата храна се въвежда в продължение на 5-7 дни, а всяка следващата поне по 3 дни. 
Захранването трябва да става през първата част на деня (преди 12:00 часа), за да може ако има реакция да имате време да реагирате. 
Всяка група от храни се въвежда по 1 месеца (приблизително), като заместване на цяло хранене само със зеленчуци не става! Заместването трябва да стане когато се въведе месото. 
Подходящите меса за начално захранване са:
- Заешко
- Пуешко
- Пилешко 
- Телешко 
Когато въведете месо, не трябва да дохранвате с мляко! Затова е хубаво със въвеждане на месо да заместите обредното хранене на детето. 
Въвеждането става с по 1 лъжичка чисто месо добавено към зеленчуково пюре. 
След заместване на обредното хранене, следващото трябва да бъде следобедната закуска. Това може да се случи като започнете да въвеждате безглутеновите каши, които са:
- Оризова каша
- Елда
- Царевична каша
- Киноа
- Амарант
Въвеждането на кашите отново е с няколко лъжички и всеки следващ път се увеличава. След въвеждането на кашите можете паралелно да започнете въвеждане на плодове като добявяте по 1/2 лъжички към кашите, или можете да си въведете всички каши и след това да започнете с плодовете, които са:
- Ябълки
- Банани
- Круши
- Сини сливи
- Манго
- Авокадо
След въвеждането на безглутеновите каши и плодовете, идва ред на глутенът което трябва да се случи около 7-ми/8-ми месец. 
Важно е да знаете, че глутенът е с натрупване! Въвежда се в продължение на един месец без прекъсване! Всеки ден в менюто на мъниците трябва да присъства нещо с глутен! Реакция към глутен може да има и месец след въвеждането му, затова трябва да сте наблюдателни. Стандартното въвеждане на глутен е под формата на зърнени каши като:
- овес
- ръж
- просо 
- спелта
- пшеница
След като е минал месец от въвеждането на глутен, може да преминете към въвеждането на млечните продукти (8-ми/9-ти месец) :
- извара
- обезсолено сирене
- кисело мляко (8-10)
- прясно мляко (10-12)
ВАЖНО!!! 
ЖЪЛТЪК
Въвежда се около 6-тия месец (при захранване от 4-ти месец,или 8-ми при захранване от 6-ти месец), като за целта сварявате добре яйцето и слагате в зеленчуково пюре БЕЗ МЕСО 1/4 от жълтък и се редуват - един ден месо, един - жълтък! Около 2/3 седмици след въвеждането увеличават количеството на 1/2 жълтък, а после и цял. 
БЕЛТЪК
Белтъкът не се въвежда по-рано от годината! Той е силен алерген и не искате да си създадете проблеми.. 
Въвеждането трябва да е в печива или застройки.