Защо е важно да се стремим към здравословния начин на живот?


Ако мислите, че можете да игнорирате лошите си хранителни навици, само защото тренирате редовно, помислете отново. Грешка, която много хора допускат, е да мислят, че ако горят много калории чрез тренировки във фитнеса, могат да ядат каквото си поискат. Или, че ако сте „естествено“ слаби, не трябва да обръщате внимание на храната, която консумирате. За съжаление, един час в залата и „награждаването“ с хамбургер след

това, или разчитането на бърз метаболизъм, напълно не предствлява водене на здравословен начин на живот.

Здравословното хранене далеч не е просто, защото хората сме много сложни същества. Може да мислим, че се храним, за да подхранваме телата си, но всъщност по-често избираме храната си въз основа на нейния фактор на наслада. Всъщност, храненето е толкова приятно преживяване, че често избираме да консумираме

храни, които са много вкусни, но не ни карат да се чувстваме толкова добре след това. Също така толкова се наслаждаваме на тези храни, че ядем повече, отколкото нашите органи действително се нуждаят, което от своя страна ни прави дебели, нещастни и депресирани. Много хора дори не подозират колко хубаво е да се хранят здравословно, защото са правили лоши избори на храна твърде дълго. Ако това ви звучи познато, нека да разгледаме някои основни въпроси, защо здравословното хранене е толкова важно:

Защо трябва да избирате здравословните храни? За да вникнем в същността защо е важно да се изградят здравословни хранителни навици, тряба да си дадем отговор на много прост въпрос – „Защо хората ядат“? Просто казано, хората се нуждаят от храна, за да снабдят телата си с хранителни вещества (въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали), които след това зареждат тялото с енергия, действат в различни биохимични реакции и още много. Основната нужда от храна е доста проста и може да бъде сравнена със зареждане на колата с гориво. Ако заредите колата си с правилното гориво, то тя ще пали с първото завъртане на ключа и ще върви гладко в продължение на много години, но ако сложите газирана вода и захар, то колата ви ще се съсипе. В този смисъл колата и тялото са много сходни. И двете биха работили добре с правилното гориво, но ако пренебрегвате редовно техните основни горивни нужди, то те биха се влошили с времето.

Защо трябва да се стремите към здравословен начин на живот? Здравословното хранене изисква дисциплина и не винаги е забавно. В даден момент в живота ви ще осъзнете, че тялото ви е определящ фактор за това какъв начин на живот можете да водите. Изборът, който правите всеки ден – от това, което ядете за закуска до това дали да не хапнете още едно парче от пая, оказва влияние върху начина, по който се чувствате и как се справяте, което както можете да предположите, влияе на всичко, с което се захванете. Избирайте мъдро и скоро ще откриете, че храненето на тялото ви се превръща в по-дълъг, по-здравословен и по-приятен живот.

Предизвикайте себе си с някои нови навици за здравословно хранене всеки ден и ги използвайте добре. Някои начални стъпки в това са: избягвайте преработените храни като сладкиши, газирани и негазирани подсладени напитки, бонбони, чипс и друга нездравословна храна. Много по-лесно и по-добре за вас е да започнете, като добавите повече здравословни храни към вашата диета- пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, чисто месо, нискомаслени млечни продукти, сурови ядки и бобови растения. Пийте повече вода, ходете повече пеша, вместо с кола и градски транспорт, когато имате време и възможност.