С КАКВО И КАК ДА ЗАХРАНИМ БЕБЕТО? 1 част


Захранването е един от най-важните моменти при отглеждането на малкото бебче.
Много майки мислят че когато бебчето навърши 2-3 месеца е готово да приема друго освен мляко, казвайки си нас как са ни гледали, но тук идва дилемата дали преди и сега е едно и също. В днешно време много от продуктите които консумираме не са чисти и съдържат много вредни вещества, поради тази причина колкото по-късно захраним детето си толкова по-късно то ще се
сблъска с тези вредни вещества, защото майчиното мляко е най-полезното за едно бебе.Тук искам да подчертая че много майки вече нежелаят, по една или друга причина, да кърмят своите деца (за едни е неудобно, а за други нямат кърма).
За мен захранването трябва да започне минимум на 5 месечна възраст, защото тогава детето е придобила елементарни навици,който са нужни за захранването - да стой по стабилно полуседнало, да отблъсква храни
които не му харесват.
Захранването трябва да започне с прием на зеленчуково пюре, като за начало от един компонент, най-препоръчителен е картофа, който да се дава сварен и разреден с мляко поне 10 дни увеличавайки дозата всеки ден. След захранването с картоф започваме да добавяме и други зеленчуци, но това трябва да става постепенно и през 3-4 дневен период от време от един към друг нов зеленчук. и така в продължение на месец и половина трябва да се изредят всички зеленчуци, препоръчителни за бебето.
Следващия етап от захранването е въвеждането на месо в менюто на детето.Започва се с по-леките меса - заешко, пуешко, пилешко,свинско, телешко,говеждо и риба.
Започва въвеждането и на жълтък в менюто, като се редува ден месно пюре, ден зеленчуково с жълтък. 
След заместването на обедното хранене започва въвеждането на безмлечни и безглутенови каши в следобедните часове. Като първа каша се препоръчва оризовата, тъй като няма противопоказания и е щадяща стомахчето на бебето ни.След нея се преминава към други каши - елда, царевичен грис и др.
След въвеждане на тези каши (около месец) се преминава към въвеждане на млечни каши.
След въвеждане на кашите се преминава към заместване на сутрешното хранене с попара.
Попарата се прави от сухар, чай и обезсолено сирене.
С това може да се завърши парвият период от захранването на детето, но да не забравяме, че между тези хранения си остава консумацията на мляко, което е жизнено важно за едно бебе.