Използване на някои билки при домашни условия


                 Все повече хора, днес, се връщат към билколечението. Обикновено, в забързаното ни ежедневие не обръщаме толкова внимание на това, че трябва да се храним здравословно, че трябва да пием чайове от различни билки. Това става обикновено, когато ножа опре до кокала. Нямаме изградени навици от деца, че трябва да пием повече чай, от колкото  кафе. В детството

повечето си спомнят за попарата с липов чай и масло. Стабилна закуска. Днес, станахме по-модерни и закусваме със сокове, спагети, пици.  Забравяме за здравословната закуска и хубавите билкови чайове. Когато възпитаваме и децата си в правилно хранене от малки, те имат по-силен имунитет и не се налага да вземаме различни сиропи, за да подсилим имунитета им.

     

        Хубаво е билките да си ги берем сами и да си ги сушим. Добре е билките да се берат от чисти места. Да не са близо до път. Ако имаме условия, може да си отглеждаме билки в градината. В къщи сме засадили, маточина, мента, босилек, лавандула, мащерка. Имаме храсти от червена и черна боровинка. Не са необходими промишлени количества. Ментата е много полезна не само като чай, но и при приготвянето на домашна лимонада с лимон и газирана вода. Сложете едно стръкче мента. Може и да я стриете и пуснете вътре. Става чудесна напитка. Не Ви трябва кафе за ободряване.  Днес, в забързаното ни ежедневие стреса е голям. Маточината в това отношение много помага. Изпийте към 20 часа една чаша около 200 грама чай от маточина.  Няма да усетите и ще заспите. На другия ден ще се чувствате бодри и отпочинали. За да има ефект  е добре  всяка вечер да пиете чай.  Когато употребяваме чай или отвара от билки, трябва да сме системни при употребата им. Само с пиене на една чаша чай, няма ефект. В моя малък опит съм установила, че е добре билките да са в насипно състояние. Ако нямаме в къщи, или не сме си набрали и отидем на магазина да си купим билки, е по-добре те да не са в пакетче.  Ефекта е по-слаб. Друга билка, която много употребяваме в къщи и е много полезна, това е смрадликата. По полето е пълно с такива храсти. След като прецъфти, всяко лято си берем по едно снопче и си сушим в къщи. Използваме я  при отоци, възпаления, за заздравяване на рани. Младите момичета обикновено имат проблеми с акне.  Налага се да използват различни скъпи кремове. На помощ идва смрадликата. Сварете си малко смрадлика и докато е топла с едно тампонче  действате като леко нанасяте отварата върху инфектирано място. След това намазвате с крем „Здраве“. След няколко дни ще имате чудесен резултат. Самата смрадлика изтегля гнойта от пъпчиците, а крем „Здраве“ е изключително полезен при кожни раздразнения. Не са ви необходими скъпи кремове.

Надявам се, тези съвети за използването на някои билки в домашни условия, да са Ви били полезни. Те са част от моя скромен опит при използването на някои билки, които отглеждаме и използваме в нашето семейство от години.