Здравето и здравословния начин на живот


 Днес всички полудяха по идеята за здравословен начин на живот. Идеята да сме здрави и да водим здравословен живот, все повече прогресира, та чак стига до масова истерия. Наясно сме, че няма нищо по – хубаво от здравето. Затова и когато имаме празник всички ни пожелават преди всичко здраве. Здравето обаче, поне според мен, не би трябвало да се превръща във

фиксидея, а да е внимателно обмислен, подкрепен с факти от живота и осъзнат избор.

В повечето случаи макар да имаме желанието да сме здрави и да водим здравословен начин на живот, нашето забързано ежедневие ражда съвсем друга реалност. Макар да имаме желание да сме спокойни и уравновесени, чести са случаите, в които още щом отворим очите си и

проблемите ни връхлитат. В резултат на това в нас се загнездва лошото настроение, страхът, че нещо лошо ще се случи, чувстваме се обременени, объркани, неспокойни. И така преминава голяма част от живота ни. А когато тялото и здравето ни ни подадат първите сигнали, че нещо не е наред, започваме да се вайкаме: „ Ама защо така се получи?“, Защо на мен?“. Не можем да осъзнаем, че ние сме основните двигатели на нашата машинка наречена тяло и единствено от нас зависи поне малко да си помогнем да бъдем по – здрави. Ние не осъзнаваме значението и силата на здравото си тяло, докато не го загубим. Тогава някак изведнъж, като с магическа пръчка нещо в нас се преобръща и ние започваме да четем за народната медицина, за това как да излекуваме душата си, за да сме здрави. Всички ние, или почти всички се замисляме за тези неща едва когато пряко, в първо лице се срещаме със здравословните проблеми. Едва тогава, осъзнаваме, че в същност ние сме първоизточниците на нашите проблеми. Едва тогава си и даваме сметка, че ние сме хората, които можем да си помогнем.

Много са авторите, които са писали книги с тематика насочена към човека, неговата същност, проблемите му и болестите, които сами си навличаме. Дават ни и реални примери, дори със себе си, как са успели да преодолеят коварни болести и смятани почти за не лечими болести. Нека вземем на пример книгата на Луиз Хей „ Излекувай живота си“. В нея тя ни дава реални ситуации, които водят до болести и влошено здравословно състояние. Показва ни и симптомите на болестта и ни казва, кое именно негативно чувство в нас я поражда, и на на края ни дава модели, с които да се постараем да излекуваме себе си – душите и телата си. Дава ни пример със самата нея и как нейното не леко детство, изпълнено с болка и не леката и съдба като цяло, са довели до нейната болест. Била е диагностицирана с рак. Каза ли са и, че трябва да започне незабавно лечение. Тя обаче решава да не подлага себе си на това изпитание.Решава, че сама ще си помогне и ще излекува себе си. Сключва сделка с лекуващите я доктори, да и позволят да отложи налаганото и лечение за три месеца, за да пробва да си помогне сама. Тя се прибира в къщи и започва да мисли, кое е първоизточника на нейното заболяване. Преосмисля целия си живот, всяка подробност и изгражда сама модели за своето лечение. Започва с това, че всеки ден в огледалото си повтаря, че харесва себе си такава, каквото е, че уважава себе си. Това наистина и помага и след тези три месеца сделка, когато отива на контролен преглед при своите лекуващи доктори те остават изумени. О тумора няма и следа. Това само може да ни е от полза да разберем как сами да помогнем на себе си, за да сме по – здрави.

Чести са примерите и обаче на хора, които четат книга на такава тематика, но въпреки всичко още в момента, в който приключат и забравят какво са прочели.

От друга страна фармацевтичните компании и традиционната медицина пропагандират да не се доверяваме на подобни, дори ги наричат небивалици. Въпреки, че добре знаят, че традиционното лечение например на онкологични заболявания не е щадящо за организма и в не малко случаи, не води до добри резултати, тогава когато не е съчетано с духовно лечение.

Прокрадва се идеята и за световната конспирация, в която главни действащи лица са именно фармацевтичните компании. Днес те ни заливат с реклами по вестници и телевизия с лекарства, за каквато и болест да си помислите. Понякога дори си мисля, че и това е част от теорията на световната конспирация, че дори фармацевтичните компании измислят, изобретяват нови болести и лека за тях. Има много теории например, че доста учени отдавна са открили лечения за онкологични заболявания, но те просто се отричат, създателите им са преследвани, а не малка част от тях са били отстранени по различни начини.

Затова в това забързано и трудно ежедневие, много ми се иска да се научим да ценим много повече собственото си здраве и да помагаме и на близките си също да пазят своето. Трябва да се научим да бъдем малко егоисти, мислейки повече за себе си, за да сме здрави и да имаме балансиран живот. Да се вглеждаме по – често в себе си и в грешките, които допускаме и да се грижим за емоционалното и душевното си здраве. За да не се събудим някоя сутрин и да се наложи да си задаваме сами онези въпроси : „ Как се случи това?“, „ Защо точно на мен“. Научете се да обичате себе си, да се харесвате и уважавате такива, каквито сте, за да сте здрави.