Как да помогнем да детето да приеме детската градина като забавление?


Тръгването на детска градина е голяма промяна за детето - рязко излизане от зоната му на комфорт. Затова тази промяна изисква предварителна подготовка, търпение и позитивна нагласа.
В идеалния случай детската градина е избор, който детето прави само. Нашата задача като родители е да го мотивираме да общува с другите деца, да му помогнем да си създаде положителна представа за света и хората.
Колкото по-социален живот е
имало детето преди тръгването на детска градина, толкова по-лесно ще се впише в новата среда. Това означава, че всичко, което разширява кръга от контакти и впечатления на детето - посещения на кино, куклен театър, концерти, зоологическа градина, детски рождени дни в парти клубове, пътувания и всякакви други забавни преживявания сред повече хора, ще помогне на детето да обикне общуването с другите. Повече гости вкъщи, гостуване при роднини и
приятели, повече забавления с приятели на детската площадка, в басейна, на танци ще допринесат детето да стане по-освободено в общуването с другите, по-отворено към света. Изкуствата, творческите и спортните занимания са най-добрият начин за създаване на истински интересни приятелства. Стойностните духовни преживявания на детето развиват неговото самоуважение, правят интересен неговият вътрешен свят. То се обогатява и расте като личност, започва да харесва, цени себе си, започва да се чувства по-силно и независимо. Личностното израстване на малките герои не зависи толкова от възрастта им, а от начина на живот, който са имали в семейството си.
Най-добре е да започнем да разговаряме с детето си за детската градина месеци по-рано, като му я представим за място, където се случват много интересни неща - там има забавления и игри, там детето може да създаде много приятелства, да научи много нови неща за хората и света.
Не можете да успокоите едно дете, каквото и да му говорите, ако вие вътрешно се притеснявате.
След като сме успели да изградим убеждение у себе си и у детето, че тръгването на детска градина е вълнуващо и интересно, е време да открием подходящата детска градина. Добре е детето да познава някои деца там - деца на наши приятели или съседи, приятели от квартала или от детския клуб. Освен качеството на храната и хигиената е важно да ни харесва атмосферата и взаимоотношенията. Добре е да поговорим предварително с майки и деца, които посещават тази градина. 
Когато сме избрали детската градина е добре да заведем детето за малко "на гости", за да може да свикне с обстановката. И ние е хубаво да бъдем там и да наблюдаваме всичко, което се случва там. Детето трябва да се чувства спокойно и да си тръгне, когато пожелае. Добре е да изберем възможно най-интересния момент от програмата на детската градина - играта на двора, детско представление или рисуване - зависи какво обича да прави детето ни.
Най-ценното в детската градина са приятелите - контактите, които създават помежду си. Дори сблъсъците между децата са полезни за тяхното развитие. Без контакти с други деца детето ни няма да развие толерантност, съчувствие, лоялност, щедрост и много други качества.