6 ЕФЕКТИВНИ НАЧИНА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТВОЕТО ДОСАДНО ТЕЛЕСНО ОКОСМЯВАНЕ


От лазерното отстраняване на косми до добрия топъл восък , тук са най-добрите начини да останете без мъх.
Независимо дали правите ежегодно почистване на бикини зоната или оставяте на повърхността всеки красив косъм, може да сте забелязали промени, в това което се появява там. Това е така, защото космите по лицето и тялото стават по-забележеми при хормонални колебания, които се получават по време на пубертета и бременност. А когато
пък естрогена намалява по време на менопаузата, тестостерона започва да доминира и финните косми по лицето може да станат по-дебели. Може да забележите допълнително окосмяване, ако приемате и медикаменти.
Внимание! Ако забележите внезапно опадване на тъмно или грубо окосмяване по гърдите или гърба си и повече от обичайното по лицето ( и нямате очевидна причина за това ), попитайте за кръвен тест, за да прецените нивото на хормоните
си, съветва Катрин А. Мартин, ендокринолог в Боница „Масачузец“ в Бостън. Прилив на мъжки хормони, включително и тестостерон, може да предизвика хирзутизъм при 5 от 10 процента от жените. Най-често срещаният виновник е синдром на поликистозните яйчници, но хирзутизъм може да е следствие и от синдрома на Кушинг (резултат от натрупването на кортизол в течение на дълъг период от време), проблеми с надбъбречната жлеза или тумори на яйчниците. Други признаци на хормонален дисбаланс включват нередовни периоди, задълбочаващ се глас, загуба на коса на главата, влошаване на акнето и наддаване на тегло. Коригирането на дисбалансите, казва базираният в Ню Йорк дерматолог Естей Уилямс, обикновено води до "драматично намаляване на окосмяването по лицето". 
Каквато и да е причината, ако искате да се отървете от своя мъх, това са най-безопасните начини.
                          ЛАЗЕР
Лазерът доставя концентрирана светлина в пигментираната част на фоликула, увреждайки го така, че косата да не може да се върне обратно. "Ако мислите за косата като цвете, лазерната енергия се движи надолу по стъблото към луковицата, където загрява клетките, в които растат косми.“ Обяснява пластичния хирург Бари ДиБернардо, директор на пластичната хирургия в Ню Джързи. Но тъй като само от 10 до 30 процента от космите са във фаза на активен растеж във всеки даден момент, ще са ви необходими няколко процедури, за да уловите всеки активно развиващ се фоликул.
Къде може да го приложите: горна устна, брадичка, бакенбарди, подмишници, ръце, крака.
Плюсове: Повечето хора виждат дълготрайни резултати след 4 до 7 сесии.
Недостатъци: Това е скъпо - $ 150 до $ 500 или повече на сесия (в зависимост от района, местоположението и практикуващия), плюс годишните рецепти. Лазера третира само тъмни косми, така че не е полезно за бели, сиви, руси или червени влакна. Лазерите също са трудни за ползване от жени с тъмна кожа, тъй като те изискват цветен контраст между косата и кожата. "Ако имате много светла кожа и тъмни косми, няма проблем", казва д-р ДиБернардо. "Ако кожата ви е по-тъмна, пигментът на кожата се конкурира с пигмента на косъма и лазерът случайно може да причини малки бели петна." Това означава, че лазерите с по-дълги дължини на вълната работят безопасно върху тъмни тонове на кожата, въпреки че може да не са толкова ефективни, колкото на тези с по-светла кожа. За най-добри резултати, избягвайте слънцето и недейте да бръснете или издърпвате космите четири седмици предварително, за да запазите корена, което е целта на лазера.
                   ЕЛЕКТРОЛИЗА
Една ултра тънка игла доставя електрически ток в космения фоликул, за да унищожи растежния център на косъма. След това космите се отстраняват с пинсети. Електролизата е единствения метод за постоянно отстраняване на косми, но според Американското дружество по дерматологична хирургия е по-малко популярен от лазерното третиране, защото е по-болезнен и процесът е по-бавен. 
Къде може да го приложите: Вежди, банкебарди, брадичка, зърна.
Плюсове: Резултатите от електролизата продължават вечно и тя работи върху всеки цвят на кожата и цвят на косъма. Това е чудесно за малки зони, като зърна. “Епилирането и бръсненето не са добри за тази чувствителна, контурна област", казва базираният в Орегон дерматолог Лаурел Герагти. 
Недостатъци: Цената може постепенно да се увеличи – до 15 минути е около 25 долара, така че общата цена зависи от това колко голяма плоя обработвате. Ще ви трябват поредица от процедури – от 6 до 10 за лек мустак до 30 или повече за бикини – една до две седмици.
         ОБЕЗКОСМЯВАНЕ С КОНЕЦ
Практикуващи издърпва част от усукан конец по зони с нежелано окосмяване като мини ласо, за да вдигне космения фоликул от корена. "Това е най-ефективният, детайлен и хигиеничен начин за премахване на окосмяване по лицето", казва Шоба Тумала, собственик на салони за  обезкосмяване  „Shobha“. 
Къде може да го приложите: Навсякъде по лицето.
Плюсове: Това е бърз и евтин метод - $ 10 до $ 30 на сесия - и резултатите траят от две до четири седмици. Той също така е прецизен, не включва восък или химикали и е безопасен за хора на изотретиноин или с локално лечение с ретиноиди. "Обезкосмяването с конец изисква минимален контакт с кожата, за разлика от колата маска", казва Туммала.
Недостатъци: Обезкосмяването с конец може да предизвика временно зачервяване и може да  доведе до пробиви, ако сте податливи към акне.
                       КОЛА МАСКА И ЕПИЛАЦИЯ СЪС ЗАХАР
Практикуващия прилага слой от хладен или нагрят восък или хладен захарен гел върху тялото ви, заглажда плат отгоре и след това го откъсва, като издърпва косъма от корена.
Къде може да го приложите: Бикини зоната, крака, подмишници
Плюсове: Това не е много скъпо ($ 60 до $ 75 за кола маска с восък на краката, $ 26 за маска със захар на подмишниците ) и резултатите траят от две до четири седмици. С течение на времето, космената луковица се поврежда, тъй като тя се изважда от корена, така че окосмяването се връща по-финно и не толкова гъсто, казва д-р Герагту. Маската със захар е по-нежна към кожата, отколкото колата маска с восък и няма риск от изгаряне, тъй като не се нагрява.  
Недостатъци: Тези процедури могат да навредят, особено ако имате чувствителна кожа. Прескочете ги, ако сте на изотретиноин или използвате за локално лечение ретиноид, защото те повишават чувствителността на кожата, което ви оставя уязвими за белези. Винаги прилагайте тънък слой кортизонов крем ($ 7, Amazon) след маската с восък, за да предотвратите врастнали косми и подутини. 
               ДЕРМАПЛАНИНГ
Практикуващият леко "бръсне" от мъртвите клетки на кожата и съответно косъма, използвайки хирургически скалпел. Не се притеснявайте, че космите ще се възстановят по-гъсти. "Космите може понякога да се почувстват по-тъмни или груби след бръснене, защото тя е изрязана под остър ъгъл", казва д-р Герагту.
Къде може да го приложите: На лицето.
Плюсове: Безболезнено и безопасно за всички.
Недостатъци: Може да струва до 300 лв,  а резултатите могат да траят от един ден до една седмица. 
                        ДОМАШНИ УРЕДИ
Съществуват няколко приспособления закупени за домашна употреба за премахване на космите, като например Silk'n, който използва пулсираща светлинна енергия и Tria с диодни лазери, подобни на тези, използвани от дерматолог - и двете унищожават космените фоликули на корена. "Те не са толкова мощни, колкото лазерите в офиса, но работят," казва д-р Герагту.
Къде може да се прилага: Почти навсякъде.
Плюсове: След като инвестирате в устройство (обикновено около $ 200 до $ 450), можете да го използвате по всяко време. Третирането обикновено е безболезнено, а резултатите траят от шест до осем седмици. 
Недостатъци: Както лазерите, те работят най-добре, ако има забележим контраст между цвета на косъма и цвета на кожата, така че те са най-подходящи за хора със светла кожа  и тъмни косми. Дори и с техните характеристики за безопасност съществува риск от изгаряния и обезцветяване.