Кога може да се дава кисело мляко на бебето?
Кога може да се дава кисело мляко на бебето?


Здравейте, мили приятели. 
Искам да отворя тема, коята вероятно интересува много млади родители и в частност майките. 
Много родители на бебчета си задават въпроса кога може да даде краве кисело мляко на своето дете. Мнението на педиатрите е различно, някои козват от 4 месечна възраст, според други пък детето трябва да има поне 10 месеца. Отделен е и въпроса "Какво мляко да дадем на бебчо?" дали да е домашно или купено
от магазина? 
Къде е истината?
Ето и моето мнение по темата, като майка на 2 деца.
Според мен киселото мляко може да се въведе като част от храната на бебчо във всяка възраст след първия месец.  
Ето и обосновката ми за това. 
Ако майката няма достатъчно кърма и се налага бебо да се дохранва то няма по естестмено от кравето мляко и по конкретно от домашното краве мляко. Нека
всеки се замисли колко точно химия има в адаптираното мляко, да не говорим и за захарите които се използват в тях. Докато киселото мляко може да се дава без подтладители. 
Друга причина за това, да съм на това мнение,  е това как се е случвало захванването на бебетата преди години, когато е нямало адаптивни млека и майките не са имали достатъчно кърма. Единия вариянт е било бебто да бозае от друга майка с бебче и другият е кравето кисело мляко.

Моят личен опит е следният.
Първото ми дете беше изцяла на кърма до навършване на 7мия месец след което заменихме вечерното кърмене с съвсем леко разредено домашно краве кисело мляко около 200 мл.
Може би ако ми се беше наложило в по ранна възраст за започна с киселото мляко единственото което бих съобразила щеше да е това, млякото да не е с много висока масленост.
При второто ми дете захранването започна след 9тия месец и то обажава млякото, но при него храненето не е от биберон а директно с лъжичка, та не се налага и разлеждане на млякото с вода. 

Това е моят опит и моето мнение, много бих се радвала и се надявам да бъдем полезни и на други родители ако споделите вашите мнения и опит.