Настинка


Типични симптоми са болки в гърлото, хрема, кихане и кашляне; понякога придружени от болки в мускулите, обща умора, неразположение, главоболие и загуба на апетит. Те отшумяват за около седмица, но в отделни случаи могат да продължат до 14 дни. Симптомите могат да са по-тежки при новородени и малки деца. Въпреки че в повечето случаи заболяването е сравнително леко и отшумява от само-себе си, пациентите често търсят лекарска помощ, прилагат
домашна терапия с лекарства без рецепта и е възможно да пропуснат няколко дни от работа или училище.

Настинката е най-често срещаното инфекциозно заболяване при хората.[1] Изчислено е, че само в САЩ социалната цена, която се плаща за лечението на настинки, възлиза на милиарди долари.

Не съществува ваксина за заболяването. Основен метод за предотвратяване на заразяването е миенето на ръцете, което
предотвратява предаването на болестта от човек на човек. Също така няма и официално одобрени лекарства, които пряко да лекуват настинката. Повечето използвани медикаменти се използват за да облекчават или лекуват единствено симптомите.

Тъй като няма медицински доказан и приет медикамент, който директно да атакува причиняващия агент, се счита че няма лекарство против настинката. Лечението се ограничава до симптоматично и поддържащо организма, по-скоро облекчаващо пациента и предпазващо по-нататъшни усложнения. Най-препоръчваното лечение е приемането на много течности и почивка.

Настинката е само-ограничаваща се, тъй като имунната система на заразения ефективно се справя с инфекцията. Няколко дена след заразяването е началото на ответна реакция от страна на имунната система, която започва да произвежда специфични антитела, които предотвратяват заразяването на здрави клетки от вируса. Освен това левкоцитите започват да разрушават вируса посредством фагоцитоза, като заедно с това разрушават и вече заразени клетки за да предотвратят по-нататъшното разпространение на вируса. Здрав организъм с незасегната имунна система обикновено се справя с вируса на настинката за около 6 до 7 дена.