Щастие


Какво е щастието и как се постига то? Колкото пъти зададем този въпрос,толкова пъти ще получим различен отговор.То е навсякъде около нас,но всеки го вижда по различен начин.Някои могат да бъдат щастливи само от една целувка,добра дума или усмивка,но за други това е много делнично и прозаично и на тях им е необходимо много повече.
И ако всеки човек може да бъде много или малко щастлив,то
смелостта е качество,което притежават малко хора.Мнозина имат самочувствието,
че са много смели и могат да се справят във всякакви ситуации.Те не съзнават какви изненади може да им поднесе тяхната съдба,пред какви непосилни за тях ситуации и нерешими дилеми може да ги постави тя.
Тогава разбират,че житейският им път е много по-различен,отколкото са си го представяли в действителност.
Но тези,които притежават
истинска смелост,смятат,че това,как ще протече животът ни,зависи от самите нас-от нашето светоусещане и нагласа за него.Тяхната цел е не просто да изживеят живота си,а да го изживеят пълноценно-и доколкото е възможно,той да бъде щастлив.Истината обаче е,че щастието не съпътства смелите през цялостния път на тяхното битие.Съдбата им поднася изпитания,които те трябва да преодолеят-защото такъве законът на земното съществуване!
Щастието на човека е свързано с борбата му за отстояване на неговите висши ценности-Свободата,Приятелството,Любовта.
Историята е доказала,че често пъти се изисква голяма смелост,за да може човек да постигне нещо в живота си.Можем да вземем за пример
САЩ.Това е млада държава,която почти няма история,ако я сравним с
древните цивилизации на Земята.Но там хората просперират,защото са потомци на храбри мъже и жени,дръзнали да покорят Новия свят.
Авантюристичният им дух е бил възнаграден богато.Щастието им се усмихва-било е на тяхна страна.Животът им започва наново и те създават най-могъщата и богата държава в света.Да,но нещата винаги имат и друга страна.Завоюването на Америка е свързано и с избиването на индианците,мнозина от които са били изключително смели и силни мъже.
Множество от тях са притежавали мъдрост и дух,за които ние,европейците,
можем само да мечтаем.Но за тях е било отредено да са нещастни,губейки най-ценното-родината си,земята,на която са се родили.
Това показва,че щастието е капризно и невинаги е на страната на смелите.Колко тъгa се съдържа в думите на един от най-смелите индиански предводители:"Какво остава от живота,ако не може да се чуе викът на нощана лястовица и крякането на жабата край езерото през нощта-казва вождът Сиатъл в една своя реч.-Ние не разбираме защо всичките бизони са избити,защо дивите коне са опитомени..нито защо изгледът на хубавите хълмове е нарязан от говорещи жици."Достойнството и красотата на тези думи не се нуждаят от коментар.Те ни навеждат на размисъл-истински щастлив ли е съвременният човек,след като се е опитал да покори природата?Какво да предпочетем-копнежхха по хармонията с природата или стремежът по бляскав лукс,кое ни прави по-щастливи.Сякаш,за да разберем истинската красота на живота е истинското щастие,трябва да преминем през страданията.
За това ни говори още най-древната история на човечеството.Митове и легенди разказват за мъките,които са били длъжни да изтърпят множество смели мъже и жени.Да вземем за пример Прометей - най-древният "прасмел" човек.Никoй не е направил нещо повече за хората от него.
Смелостта му стига дотам,че открадва огъня от Олимп(планината на боговете)и го дава на хората,състрадавайки им за това,че те живеят в мрак и тъмнина.Но какво получава в отплата за това свое деяние той.Съдбата е изключително неблагосклонна към него-Прометей бива прикован на скалата.Щастлив ли е бил той в този момент?Явно щастието на човека не е свързано само с богатството и охолния живот,с "тихия безметежен,изпълнен с радост живот",както твърди древният мислител Епикур.И не винаги е на страната на смелите.
Колко е относителен светът,в който живеем.Но все пак можем със сигурност да кажем,че щастието не помага на страхливите,или по-точно на тези,които не го търсят изобщо.Бездейните хора никога не са щастливи.Човек трябва да опита късмета си в този живот.Това означава да опиташ отново и отново да постигнеш нещо.За това се изисква решителност,иначе щастието не може да бъде привлечено по никакъв начин.То не може да се трупа като парите,защото е чувство.Затова човек трябва да действа с изключителен ентусиазъм и активност в живота си,за да има своя шанс да бъде щастлив.