Второ дете и ревност на първото


Много голяма част от вас са се сблъсквали с този проблем. Други биха го неглижирали. При нас беше доста осезаем и ни отне месеци да се справим.
Дъщеря ми беше на 6години, когато стана кака. Всичко беше чудесно, чакаше бебето с нетърпение, до момента в който осъзна, че вече не е сама и има друг член от семейството, на който в момента му се обръща също вниманиу. Тя се промени, стана раздразнителна, често цупеща и плачеща, всякаш на пук
започна да прави неща с които да ни привлича вниманието.Започна да прави дори неща, които за нас бяха бебешки... Често плачеше и ни казваше, че и писнало тя да е виновна за всичко, защото е по-голямата.
Имаме семейна приятелка психолог и се обърнахме за помощ към нея . Оказа се, че това е нещо съвсем нормално и често срещано. Често по-големите деца започват умишлено да се вдетиняват с цел привличане на внимание.И например това, че тя
се преструваше на бебе и плачеше като него, или си слагаше памперс не биваше да ни кара да и правим забележки, а да се правим, че не го забелязваме.
Трябваше да говорин не нарицателно, и обвиняващо я , нито поучително, а поощряващо я..Трябваше отново да имаме лично време само с нея, без бебето.Така отивахве на кино, театър отново ние сами, както преди. Четяхме много книги вечер заедно.Татко и отиде да спи при нея, за да не се чевства сама и изоставена. Много говорихме, купих и прочетох доста книги аз самата .Препоръчвам с две ръце " Братя и сестри без вражди". 
Трябваше наистина време и внимание, за да се справим с проблема. Определено това е голяма промяна, не само за нас възрастните,  а и за тях- децата.