НАПРАВЕТЕ СИ ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО - 1 ЧАСТ


  Когато попаднете на груб участък от кожата си, скрабът за тяло може да бъде точно това от което се нуждаете. Пилингът за тяло съдържа ексфолиращи съставки, които имат тексура, която може да усеща като захар или сол. Чрез почистване на мъртвите клетки, които карат кожата да изглежда по груба, пилингът за тяло прави кожата ви по-мека и по-свежа.

  "Когато ексфолирате
кожата си, преди всичко я правите по-мека" казва д-р Ава Шамбан дерматолог и автор на Heal your skin. Грапавостта на кожата ви се дължи на неравномерно ексфолиране, така че когато използвате скраб за тяло, вие почистване тази грапава част и проправяте път за дълбока хидратация. Според д-р Шамбан дори ако ексфолирате с хубав пилинг имате възможност наистина да получите и хидратиращо проникване.

  "Едно от хубавите
неща при видовете скраб за тяло е това, че могат лесно да се направят и вкъщи." казва д-р Тсипора Шайнхаус, сертифициран дерматолог в Санта Моника, Калифорния. Това означава, че може да направите скраб за тяло според кожата, която имате, като използвате съставки, които не предизвикат проблеми свързани с чувствителността на кожата. И все пак, д-р Шайнхаус предупреждава, че не всяка съставка, която откриете в дома си, може да се използва за скраб за тяло. Например, тя препоръчва да се избягва пресен лимон или силно концентриран ябълков оцет. Ако дадена съставка причинява парене или дразнене, не си заслужава да се използва за скраб. За да изглежда кожата ви лъскава и свежа, д-р Шайнхаус предлага да се ползва скраб за тяло веднъж или два пъти седмично. Не е препоръчително да се прекалява, защото по този начин може да си причините болка, да раздразните кожата си или да премахнете всички естествени масла, които предпазват кожната бариера.

  Може да си направите домашен скраб за тяло със съставки препоръчани от дерматолози.

       Хималайски пилинг за тяло

  Хималайската сол съдържа естествено срещащи се минерали, които я правят чудесен избор за скраб, казва Дорис Дей - дерматолог. Комбинирането на сол с натурално масло - като зехтин, масло от авокадо, орехово масло, бадемово масло или масло от жожоба - прави скрабта за тяло хидратиращо. Но маслото може да направи вашата вана хлъзгава, за това преди излизане трябва да внимавате.
Как да си го направите: Поставете 1 чаша фина хималайска сол в купа. Измерете 1/2 чаша зехтин или естествено масло. Добавяйте с лъжица масло до постигане да желаната консистенция. Може да добавите няколко капки етерични масло за аромат. Д-р Ден препоръчва лавандула или невен, които действат успокояващо.

       Скраб за тяло от кокосово масло, захар и овесена каша

  Този скраб ще отблъсне сухите люспи и ще подпомогне обновяването на кожата. Овесената каша, според д-р Шайнхаус е естествен овлажнител, който омекотява кожата и придава влага на повърхността на кожата.
Кокосовото масло е противовъзпалително, но може да запуши порите, особено ако се ползва върху лицето. За тези, които са склонни към акне се препоръчва замяна с масло от арган, слънчоглед или шафран.
Тъй като скрабът съдържа съставки, които не се разтварят (например парченца овесена каша) използвайте цедка, за да хванете малките парченца.
  Как да си го направите: Разтопете от 2 до 3 супени лъжици кокосово масло в купа. Комбинирайте 1/2 чаша бяла или кафява захар. Разбърква се в 1/4 овесена каша и ползвайте този скраб в рамките на ден след приготвянето, тъй като овесът става прекалено мек.

      Скарб за тяло от мед и авокадо

  Авокадото съдържа витамини и минерали, които подхранват кожата, казва д-р Шамбан. Маслото също така действа успокояващо, докато медът има антисептични и противовъзпалителни свойства, добавя тя.
Този вид скраб е проектиран специално за лице, тъй като е достатъчно нежен. Разбира се може да се ползва и върху тялото.
  Как да си го направите: Разтрийте 1/2 цяло авокадо, 3 супени лъжици мед и 2 супени лъжици царевично масло в купа. Внимателно масажирайте скраба върху влажна кожа. Изплакнете с топла вода.

        Пилинг за тяло от глина и бадемово брашно

  Ако сте предразположени към акне или имате мазни участъци по тялото, този скраб на основата на глината, може да действа успокояващо, а бентонитовата глина пък поема тази мазнина.
Пълномасленото мляко е овлажняващо, докато бадемовото брашно осигурява ексфолиация, която е достатъчно нежна. Д-р Шайнхаус предлага да се избягват ексфолианти, които съдържат ядки или малки камъчета, тъй като те могат да причинят белези. Тъй като бадемовото брашно е нежно, то е безопасно да се използва на шията и цялото тяло.
  Как да си го направите: В купа комбинирайте 1/2 чаша бентонитова глина, 1/2 бадемово брашно и 2 супени лъжици пълномаслено мляко. Разбъркайте с 2 супени лъжици вода и бадемово масло докато получите вид на паста. Нанесете върху кожата и оставете да изсъхне, след това изплакнете с топла вода.

       Скраб от кокосово масло и кафява захар

  Не е необходимо постоянно да ексфолирате цялото си тяло. Може да се съсредоточите върху грубата кожа по лактите, коленете и петите.
  Как да си го направите: Комбинирайте 1 чаша кафява захар с 1/2 чаша разтопено кокосово масло. Масажирайте върху грубите участъци от кожата и след това изплакнете с топла вода. Както при всички видове скраб за тяло, които ползвате е хубаво след тяхното използване да нанесете овлажняващ крем.