8 полезни съвета как да бъдете в топ форма + 2 рецепти с малко калории


1.       Използвайте зехтин в ежедневното си хранене- суров или сготвен, той има благоприятен

ефект върху организма.

2.       Опитайте се да консумирате малки количества

червено месо. Една порция седмично например би било чудесно.

3.       Избирайте пълнозърнести тестени изделия.

4.       Не забравяйте да хапвате всеки ден плодове и зеленчуци. Освен, че ни доставят необходимите витамини, те носят чувство на ситост и водят до намаляване на количествата консумирана храна.

5.       Когато приготвяте варени зеленчуци, опитайте да ги отстраните навреме от котлона. Колкото повече се варят, толкова повече губят хранителните си качества.

6.       Консумирайте нискомаслено прясно и кисело мляко, както и нискомаслени сирена. Така ще се наслаждавате на вкуса без излишни калории.

7.       Подбирайте чисто нетлъсто месо или пилешко без кожа.

8.       Една чаша червено вино предпазва кръвоносните съдове на сърцето.

 

А ето и две рецепти с ниска стойност на калории, които биха внесли разнообразие на масата.

 

Пълнени тиквички с извара и крема сирене

 

Необходими продукти:

6 средни тиквички

250 гр. извара

250 гр. крема сирене нискомаслено

2 средно големи картофа

1 с. л. зехтин

копър

сол

черен пипер

 

Начин на nриготвяне: Започвате изпълнението на рецептата, измивайки тиквичките и морковите. Разполовявате тиквичките на дължина и издълбавате вътрешността им оформяйки малки лодчици. В тенджера слагате вода и след като кипне, посолявате и слагате в нея тиквичките. Бланширате ги за около 2- 3 минути и отстранявате от котлона. Отцеждате ги и ги оставяте да изстинат. Рендосвате вътрешността на тиквичките и морковите и ги слагате в купа. Добавяте крем сиренето, което трябва да е със стайна температура. Прибавяте изварата и с помощта на вилица разбърквате всички продукти до хомогенизирането им. Нарязвате на ситно копъра и поръсвате с него така получената смес. Поръсвате със сол и черен пипер и обърквате. Покривате дъното на тава с хартия за печене, разпределяте готовата плънка в тиквичките и ги нареждате в тавата. Поръсвате тиквичките със зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 - 20 минути . Изваждате ги от фурната след като се зачервят и сервирате готовите пълнени тиквички с извара и крем сирене.

 

Салата с паста пене и пушена сьомга със сос от кисело мляко и крема сирене

 

Необходими продукти:

500 гр. паста пене

5 слайса пушена сьомга

2 бр. пресен кромид лук

1 ½ с. л. крема сирене

1 ½ с. л. нискомаслено кисело мляко

1 ½ с. л. зехтин

2 с.л. прясно изцеден сок от лимон

сол

малко копър за украса

 

Начин на приготвяне: Започнете изпълнението на рецептата като в една тенджера сложите достатъчно вода. След като заври, посолявате и слагате макароните. Оставете да поврят според инструкциите на опаковката. След като ги сварите, свалете от котлона и ги отцедете. В купа сложете крема сиренето, което трябва да бъде със стайна температура, добавете и киселото мляко, прясно изцедения сок от лимон и зехтина и разбъркайте продуктите до получаване на хомогенна смес. Почистете и измийте пресния кромид лук и го нарежете на тънки колелца. Поставете макароните в купа за салата, поръсете със ситно нарязания кромид лук. Нарежете на средно големи парчета пушената сьомга и прибавете. Объркайте всички съставки хубаво и залейте със соса. Накрая поръсете с копър, който предварително сте нарязали на ситно. Оставете салатата в хладилника за около 20 минути, след което тя е готова за консумация.