Българските традиции и спазването им - как?


Българската традиционна културата губи все повече себе си в забързаното ни ежедневие. 
Как можем да пазим ИСТИНСКИТЕ традиции живи? 

1. Да четем книги, свързани с културата и бита на нашите деди.
Най-добър източник, като за начало би бил Димитър Маринов , или
Иваничка Георгиева. 
Можете да ги намерите като ПДФ четива в Интернет. 

2. Когато ни интересува даден празник и обредите към него, вместо да цъкнем в Гугъл и да проверим какво се прави на този ден - да намерим книги, директно от човека, който е изследвал празника и обредността му и да се поровим и
там... 
Същите книги, като в точка едно биха ни свършили перфектна работа, ако имаме желание да задълбаем навътре.

3. Да уважаваме предците си - да тачим родното, да пазим духа му, само така бихме могли да пазим нещо, което да достигне до внуците ни. 

Нима някой би поискал детето му да не знае защо на първи март си слагаме мартеници, или защо на Трифонци зарадваме лозата? Защо на традиционната сватба се минава по мост над течаща вода, или защо на първи май, овчарите сипват мляко през сребърна халка? 
Ако и ти не си сигурен 100% в отговорите- следи следващите ми теми, или напиши предположение в коментари. Бих се радвала да отговоря на абсолютно всеки, да разясним и улесним разбирането на празниците и тяхната обредност. Би ми било от полза колкото на самата мен, толкова и на професионалното ми ,,Аз". 
Едва ли има българин, който не би проявил интерес към старите обичаи, към традициите, които от уста на уста са достигнали и до нас - днес... 
Благодаря за вниманието и приятен ден!