Как да обясним на детето ни, че лакомствата не са полезни за него?


Много често подценяваме способността на децата си да разбират истинските ни мотиви. Всъщност винаги можем да казваме истината. Можем да обясним подробно на детето си защо са вредни тези храни и че за да е здраво и силно, би трябвало да се храни с истински храни. Убеждението винаги работи по-добре от забраните.

Не бъдете крайни в ограниченията. Ако детето Ви много иска да опита

забранена храна, позволете му. Ако не го направите, някой ден то така или иначе ще задоволи любопитството си, когато Вие не сте около него. Ще бъде принудено да Ви лъже, да крие и да се чувства виновно. Целта е здравословното хранене да се превърне в избор на детето. Инцидентното хапване на вредна храна не може да навреди на здравето му, но може да му даде усещане за свобода – че може да избира, да решава как да се храни и какво да си
купува. Децата, които не се чувстват свободни да избират често, развиват особен глад точно към забраненото.

Такъв е случаят с едно 10 годишно момиченце с наднормено тегло, което всеки ден събирало пари от съучениците си, за да си купи шоколад. Майката се чудела защо дъщеричката й продължава да пълнее, въпреки че вкъщи не й купували никакви „забранени храни“.

Целта е да помогнем на детето да развие самоуважение и самоконтрол и това може да се случи само ако убеждаваме, гласуваме доверие и даваме свобода на децата си.

Когато ограничаваме децата си от нещо, е важно да предложим алтернатива. Ако сме отказали да купим чипс, може вкъщи да си направим домашни пуканки, ако сме отказали да влезем в „Макдоналдс“, може вкъщи да направим най-вкусните картофки или хамбургер с домашно кюфте и домашна лютеница. Домашно приготвената храна в винаги по-вкусна. Когато децата свикнат да се хранят здравословно, вредните храни все по-малко ще ги изкушават.

Много е ценно да включваме малките герои в приготвянето на храна от възможно най-ранна възраст, защото да умееш да готвиш храната си е независимост. Всъщност готвенето е любима игра на децата. Проблемът на родителите е липсата на търпение и време.

Скъпи родители, позволете си да се забавлявате, докато готвите с децата си. Пуснете си любимата музика, забравете за всичко друго и почувствайте щастието от състоянието „тук и сега“ (децата си живеят в това състояние, докато не им го отнемем). Направете любимото си ястие заедно. С любов! Дайте на децата да помиришат различни подправки, да ги опитат, да изберат коя от тях искат да сложат в общото ви произведение. Оставете детето да украсява и сервира, като влага цялото си въображение и ентусиазъм. Готвенето е творчество.

Това общо преживяване ще бъде урок по щастие! Направите ли го веднъж, ще искате да го правите отново и отново, а детето ви след време ще се забавлява по същия начин със своите деца.