Бокс


Боксът е контактен спорт, при който играчите си нанасят удари със специални ръкавици. Боят се дели на 12 рунда по 3 минути и се следи от рефер( съдия ). Победа се присъжда ако противника е повален и не може да се изправи до 10 секунди (нокаут). Ако след приключването на рундовете няма нокаут, победителят се избира от съдии, които са оценявали целия двубои по рундове. В днешно време боксът се разделя на аматьорски(олимпииски) и професионален.
Разликата е основно във финансите. По отношение на самата игра разликата е в това, че при аматьорите се играе с каски и потник, а при професионалистите само по гащета. Също така аматьорския бокс се играе от 3 рунда по 3 минути, а другия варира като достига до 12 рунда по 3 мин.  По исторически данни боксът е съществувал още преди 5 000 и повече години. Както сега , така и в древността състезанията по бокс били едни от главните стимулатори
за развитието на отделните спортове. Интересни са данните на някои автори, които посочат, че по онова време участниците са използвали кожени ръкавици намазани с масло. В днешно време най-известният български боксьор е Кубрат Пулев. Той се състезава в тежка категория. Неговият брат Тервел Пулев от 2018 год също се състезава при професионалистите, като до момента няма загуба. В най-скоро време очакваме, Кубрат отново да боксира за титлата в тежка категория, която в момента е притежание на Антъни Джошуа. Най-известният боксьор по мое мнение е Майк Тайсън. Той се е състезавал в тежка категория. Има голям актив от победи, като повече са с нокаут. Той е и атрактивен спортист, като при двубоя му с Ивендър Холифилд му отхапва ухото. В днещно време един от най-техничните боксьори е Васил Ломаченко. Той е украниец и е два пъти олимпииски шампион. На профи ринга има една загуба, но играта му като цяло е феноменална. За да стигнат до това ниво, и да могат да искарват по 12 рунда, боксьорите тренират много тежко. Пример за това е и Кубрат, който тренира на Белмекен. Като пример можем да дадем, че загрявката му е само 10км бягане в планината. На ден има по 3 тренировки в диапазона от 1 до 3 часа дължина на тренировката.