Как да изберем подходящи хранителни добавки?


Днес пазарът за хранителни добавки в България е наситен от множество фирми, предлагащи продукти и състезаващи се за вниманието на потребителите. Всеки продавач и дистрибутор се надпреварва с другите да похвали своята стока, която, разбира се, винаги е най-добрата и дори съвсем аргументирано ще чуете конкретно защо. Обикновено цената им не е и ниска, но много хора, притиснати от здравословното си състояние, просто се доверяват и плащат. Понякога
това доверие е оправдано, понякога – не. Как да отличим качествените хранителни добавки наистина?
1. Четете етикета. Всеки продавач иска да има максимален брой покупки всеки ден, така че не всички ще са коректни и ще кажат реално какво съдържа даден продукт. Ако обаче сами проверите съдържанието и съставките в интернет, никой не може да Ви излъже.
2. В природата има всичко, което е нужно за нашето здраве, но много важна е каква ще е
човешката намеса. Колкото повече се преработва даден продукт, толкова повече намалява полезността му. Най-добрият вариант е да се търсят продукти в капсула (на прах), сушени на ниска температура. Високата температура унищожава полезните вещества, а в таблетките винаги има спойващи вещества, които са вредни. Течностите също могат да са качествени, ако са извлек. Имайте предвид, че при течностите има винаги консерванти, някои от които също са вредни, така че потърсете къде са написани, преди да платите. Консервант може да е пчелния мед.
3. От къде са съставките на продукта? Биопроизводството не винаги гарантира качество. Често пъти етикетът „био“ се слага, само за да се повиши цената на продукта, без той реално да е био. За това добър вариант е съставките да са от дивите места на планетата – далеч от киселинните дъждове в следствие на икономическата активност, от газовете на колите и пластмасовите опаковки, които хората безразборно хвърлят по улиците.
Това са моите основни критерии как да си изберем продукти за нашето здраве – хранителни добавки. Винаги, преди да платите, прочетете какво пише за съдържанието на продукта, проверете от къде идва и как се обработва. Все пак, това са Вашите пари. Че ще си платите е сигурно, от Вас обаче зависи да си заслужава. Успех в избора!