Как да различим дали възможността, която ни предлагат, е пирамида?


През 90те год. на миналия век, в така наречените "мутренски" време на България, време на преход към демокрацията, много популярни бяха за известно време "пирамидите" - вид незаконни схеми, в следствие на които много хора загубиха големи суми пари. Къде заради тежките времена, през които преминаваше България, къде от наивсност, къде от вяра за спасение от бедността...

При пирамидите, които са незаконни, схемата беше: даваш Х лв., и ако
доведеш още няколко приятели, които също да дадат толкова, вземаш процент от парите, които са дали. Без лимит колко приятели можеш да убедиш да си дадат парите. Просто ей така. Без продукт. Само едни пари, които се движат, а тези, които са "на върха", получават най-много. Нечестно, измамно и незаконно. Много хора "изгоряха" със своите пари и въпреки че са минали няколко десетилетия, споменът и страхът, съвсем неоснователно, продължават да са
силни.

Възможности в 21 век има за нас да се развиваме. Днес съществуват много фирми за мултилевъл маркетинг, които често биват възприемани погрешно за пирамиди. Някои от тях напомнят на пръв поглед за тези незаконни схеми и излишно плашат хората, спирайки ги от неща, които могат да са добри за тях.

Днес в България подобни измамни схеми като от 90те не биха могли да оцелеят дълго и сега ще разгледаме начините, чрез които да се предпазите:

1. Фирмата, към която Ви предлагат да се включите, от колко години съществува? Има сериозни, стабилни фирми, преодолели икономически и световни кризи на по 15, 20 или 25 години. Бизнес, оцелял толкова дълго и развиващ се, няма как да е измама.
2. Каква дейност точно ще извършвате? Не се оставяйте да Ви "омайват" със сладки приказки за много пари. Ако не Ви казват какво конкретно ще вършите или ако бавят информацията, има вероятност да сте попаднали на измама. Фирми с репутация имат ясни условия за работа, заплащане и задължения. И никой няма да Ви бави с информация.
3. Има ли продукт? Много важен въпрос! Продуктът може да бъде физически, като козметика, или виртуален, като рекламна услуга, но без продукт, вероятността да сте попаднали на измама е много висока. Ето защо: всяка фирма, работеща в рамките на закона, заплаща на своите служители/ бизнес партньори/ дистрибутори с пари. Ако тези пари не идват от продукти, значи са резултат на измама.

Преди да си купите продукт или да подпишете, проверете добре каква възможност Ви предлагат, за да не си изгубите времето и енергията, или по-лошо - парите си.