Какво значи МЛМ и има ли смисъл от него?


На кратко, МЛМ е бизнес, при който създаваме мрежа от хора и получаваме процент върху обема продадени продукти от нас, лично, както и от хората, които сме включили в нашата "мрежа". Много се бърка с пирамидите, които бяха популярни през 90те години. (Ако Ви се чете за тях, вижте другите ми статии.) При МЛМ парите идват от продадени продукти - процент върху тях, което прави печалбата съвсем законна. Има някои разлики между различните МЛМ фирми в
България, но тук ще бъдат разгледани най-общо с техните плюсове и минуси, за да може всеки един сам да прецени как би се чувствал в подобно начинание:

Тема доход:
+ Няма лимит на дохода. В МЛМ парите идват от продажби на продукти като процент. В общия случай няма ограничение колко хора да включите във Вашия екип и колко продажби да имате. Така че, на теория и практика, потенциалът за печалба е неограничен.
- Няма фиксирана заплата.
Не знаете какви приходи ще имате този месец. Ако Ви трябват бързо пари, МЛМ не е идеалният вариант. В общия случай в този вид бизнес парите идват много бавно и не се надявайте да изкарате една заплата още от първия месец, просто се случва изключително рядко и не е много вероятно.

Тема работно място:
+ Няма пътуване до работа, понеже можете да си работите и от вкъщи. Много съвременни МЛМ компании предоставят обучение на своите дистрибутори как да работят онлайн, така че няма да имате нужда от служебно облекло, висене по спирките на автобусите и мръзнене на студа навън зимата.
За хора, които обичат да излизат, този тип дейност може да се върши и лице в лице, така че няма да слагаме минуси тук, защото няма :)

Тема колеги и шеф:
+ Всеки си избира сам с кого ще работи и кои хора ще включи в екипа си. Няма шеф, който да размахва пръст и да се кара защо сте закъснели за работа.
- От Вас ще се изисква самоинициатива. Никой няма да Ви налага срокове или цели, но ако сами не си ги поставяте, няма да стигнете до никъде. Човек без цел е като лодка, която вълните носят в случайна посока.

Тема работно време:
+ Нямате такова. Всеки работи толкова, колкото сам прецени, че желае. И все пак, добре е поне 2-3 часа на ден да се отделят, за да започнете наистина да градите своя бизнес.
- Когато няма фиксирано работно време, човек често се отпуска и позволява мързелът да го превземе. Ако сами не поемете инициатива, няма кой да я поеме вместо Вас.

МЛМ бизнесът не е идеален, може и да е доста труден, особено в началото, когато сте на нула и нямате екип. Но с времето, с труд, постоянство и правилни действия може да сте успешни.