Саморазвитие на личността, с какво да започнем?


Всеки от нас иска да бъде хармонично развиваща се личност, да не чувства хаос или пустота в душата, да се радва на всеки ден, да цени това, което има, но в същото време да се стреми към по-добро. За тази цел трябва да поработим към самоусъвършенстването си. Но с какво да започнем?

6 Съвета, с какво да започнем своето саморазвитие?

1.    През целия си живот, и особено в детска възраст, когато се формира личността, ние трупаме много ненужни неща. Това са лошите семейни отношения, синдромът на нещастието, психологическите травми, фобиите., синдромы неудачи, психологические травмы, фобии. Постепенно трябва да се отърсим от всичко това. Ако не можем да се справим сами, най-добре е да се обърнем към психолог.

2.    Изучавайте новото. Мечтаете ли да отделяте повече време на спорта? Искате ли да научите френски например? Да изкарате курс за програмисти? Или да усвоите медитативни практики? Не мислете, че няма да се получи. Опитайте, ще видите че не е толкова страшно. И ползата е голяма.

3.    Не позволявайте на мързела да стопира вашето развитие. Ако в главата ви се зародят мисли от сорта «Работата не е заек, за да избяга в гората», прогонете ги. По-добре помислете за това, което не трябва да отлагате за утре, това, което може да направите сега. Но не забравяйте и почивката. Състоянието на раненият кон, на никого не е донесло щастие.

4.    В днешно време много се говори за силата на позитивното мислене. За това е трудно да се спори, и не можете да принудите никого да мисли така. Радвайте се на минутата. Малките неприятности могат да се преодолеят по-лесно, ако мислите позитивно. Гонете отрицателните мисли, и ще видите как светът ви ще стане по-добър.

5.    Не се стремете непременно да научите всичко и да имате всичко и веднага. Научете се на изкуството „малките крачки”. Разпределете задачите си и ги изпълнявайте на части. След като видите резултата от това, ще получите по-голяма мотивация.

6.    Преосмислете кръгът си на общуване. Трябва да прекратите отношенията си с хора, които непрекъснато сплетничат и ви наливат негативизъм. Старайте се да общувате с тези, от които може да научите нещо, тези, които са готови да споделят знанията си и позитивизма си.

За да следите промените в своя живот е хубаво да си направите дневник, в който да записвате всичко, дори и незначителните неща.. така ще сте наясно със развитието си.