ОМРАЗА


Омразата е задължителна част от развитието на човека. Още от малки изпитваме омраза и тя ни помага да се изградим като личности. Повечето от вас имат братя и сестри и си спомнят как са се карали, удряли и ревнували като малки. Може би някои от нас са предпочитали майка си или баща си и са правили разлика между тях. Всички тези поведения са
нормални, когато сме малки. Има си термин, който ги обобщава. Казва се “Едипов комплекс”.
 Проблематичен е, ако това поведение не си остане в детството, а ни ръководи и когато сме възрастни.
14px;">

Защо мразим и понякога нараняваме ,защото искаме внимание и любов, и то повече от него. Трябва да сме най-отгоре. Всеки иска да се утвърди и да покаже, че съществува.

Съвременният човек е жаден за сензация. Проблемът на тези хора без потенциал а със самочувствие е, че те искат да си купят директно частен самолет, а може би трябва първо да изкарат книжка, да си купят кола, след това нещо по-голямо и след това да достигнат до самолета. Това ги прави неудовлетворени и шумът, който създават, не служи за нищо. Пък и “всяко чудо за три дни”, казва една българска поговорка.

Тези, които имат потенциал, но не го развиват са много критични към себе си-мислят много, колебаят се. Искат да са перфектни, да не се изложат. При тях действията са по-малко, за сметка на мислите. За да се постигне нещо, се иска повече действие. Когато човек е критичен към себе си, той пасивно обръща омразата, която по дефиниция, трябва да изпитва към другите, към себе си. Така се зараждат понякога ментални проблеми като депресия или меланхолия, затова, на човек му трябва равновесие. Той трябва да е по средата.