Седем причини да подарите книга


1. Показва, че подаръкът е избран с мисъл.
Да се подари книга всъщност не е никак лесно, защото тя трябва да е съобразена с човека, неговия вкус и литературни предпочитания. А това означава, че ще бъде избрана не набързо или от многобройните изкушаващи промоции, а с мисъл за конкретния човек. Което прави подаръка още по - ценен. 
2. Книгата е своеобразна форма на любов.
Четенето изисква усамотяване, за да успее човек
максимално да потъне в историята. Книгата е също така перфектната компания в различни ситуации: радост, тъга, дори депресия. Според психолози четенето доказано помага в стресови ситуации, независимо от жанра на литературното произведение. Причината е, че човек несъзнателно се идентифицира с някой от героите и започва да преживява друга, измислена ситуация, която пък му помага за забрави станалото. Каква връзка има това с любовта? Когато някой
подарява книга на приятел, който по една или друга причина, се намира в тежка ситуация, това означава, че го прави с любов и желание да му помогне.
3. Стимулира фантазията и учи на нови неща.
Всяка книга, независимо от жанра, развива креативността и стимулира фантазията, учи на нови неща и ни разкрива различни тайни. Ето един пример. Някой от героите обича да използва реплики или цели изречения на родния си език и в този случай те се изписват в оригинал, с превод под черта. Когато се повтарят няколко пъти, читателят без да иска ги запаметява и в края на романа вече знае няколко израза на съответния език.
4. Лекува.
Освен при стрес, книгите помагат и в много други ситуации. Библиотерапията вече е доста популярна по света. Тя е вид метод за личностно израстване, придобиване на знания и осъзнаване в моменти на психологически дискомфорт. Книгите доказано облекчават безспокойството, помагат за преодоляване на различни травми и дори лекуват някои рани. За последното учените все още търсят обяснение. Засега се предполага, че това се дължи на плацебо ефект.
5. Остава във времето.
Дрехата се износва и къса, красивата ваза може да се счупи, дори скъпият телефон рано или късно престава да работи, а хубавият парфюм просто свършва. Книгата обаче остава завинаги и носи спомен за човека, който я е подарил. След време, когато решите отново да я разлистите, ще си пропомните с умиление различните щастливи или забавни мигове, които заедно сте преживели.
6. Развива емпатията.
Емпатията или съчувствието са способността на човек да преживява емоциите, мислите и чувствата на другите. А какво по - добро за тази цел от книгата? Когато подаряваме книга, означава, че искаме да споделим нещо, което лично ни е докоснало като емоция, тоест подаряваме частичка от себе си.
7. Никога не излиза от мода.
Електронният четец е удобен, спор няма. Но книгата, която мирише на хартия, усещането на думите между пръстите, докато я разлистваме, мирисът на история и отминали времена между страниците остава завинаги. Така че книгите са винаги на мода.