Прибиране на детето от ясла


Първите дни на детето в яслата са трудни за детето и родителите. В самата ясла могат да ви кажат постепенно да взимате детето. Първоначално на обяд, след това след обяд и постепенно да стане цял ден. Моя опит ми показва, че детето трябва да свине още от първите дни да спи там. Това е един много голям стрес за всички, но иначе ще се научи, че остава до обяд и процеса на адаптация ще е много по-дълъг и продължителен. Първите две седмици са
най-трудни. Първите два дни на моето дете бяха много различни. Когато я заведох сутринта първия ден влезе с желание, заигра се с децата. По мое мнение не разбра какво се случва. Прибрах я след обяд към четири часа. Много ми стана мъчно, защото беше цялата в сълзи и сополи. Госпожата ми обясни, че сутринта и на обяд е плакала малко, но е заспала. Почти нищо не е искала да яде. Когато е станала от сън е искала навън и е започнала да плаче.
Плакала е около час. Когато я видях беше цялата в сълзи, с червени очи и торбички под очите. Стана ми много гадно. Започна да ме дърпа за ръката да си ходим. На втория ден стана отново с желание, отидохме и се преоблякохме в яслата, но когато видя госпожата започна да плаче, вкопчи се в мен и с мъка на сърцето си тръгнах. Разбира се това е един процес които трябва да мине и да се преодолее. Моя съвет е стиснете зъби, бъдете настоятелни и търпеливи. Постепенно детето ще свикне и е за добро. Много е трудно за майката, защото целия ден я мислех постоянно, дори звънях да питам как е, да предупредя да звъннат ако има нещо, но те не звъняха. Тук е момента да кажа, че сестрите там са с железни нерви и воля. Навярно вкъщи няма да допусна детето да плаче и няма да издържа да отстоя позицията си, но там те правят всичко по силите си. Естествено дъщеря ми хареса повече младите госпожи, но трябва да свикне с всички.