Пролетни цветя - свежи идеи за градината


Ако искате от най - ранна пролет до късно през лятото градината ви да изглежда като извадена от списание, ето няколко предложения, на кои пролетни цветя да заложите. 
Кокиче - Наричат го предвестник на пролетта. Това красиво, нискостеблено бяло пролетно цвете расте на всяка почва и е много крехко. В същото време можете да го видите цъфнало дори през февруари или март, много преди зимата да си е тръгнала. Отглеждането му е просто, с
луковици, в гнезда от поне 5 броя. Можете да ги засадите през есента, в състояние на покой, а веднъж засадено, не е необходимо да се пресажда всяка година. Дори може да го видите разпространено на големи гнезда, ако се чувства добре в почвата, в която е поставено.
Теменужки - Цвете, което може да украси градината ви в първите пролетни дни. С приятен аромат, виолетови цветове и кичеста, теменужката е сред най - красиите пролетни цветя.
Има различни разновидности, които можете да отглеждате в саксия, но градинската е най - красива. Засажда се в сандъчета през есента и се оставя да презимува. Напролет се разсажда в градината на разстояние от 10-15 см. едно от друго. Пазете я от засъхване и тя ще краси градината ви доста дълго време.
Трендафил - Той се отглежда в домашни условия и изисква много внимание и грижи. Характеризира се с различни разновидности и можете да отглеждате трендафили с различни цветове - от нежно розово и бяло, до наситено червено. Храстовиден е, а освен това може да се ползва за украса на перголи и беседки. Предимството му е, че цъфти многогодишно. Засажда се през есента на рохка почва и се засипва с пръст. Рано напролет, почвата се отстранява и се подрязват отгоре, за да започне по - бързото му развитие. Редовно се подрязва и наторява.
Роза - Тя е нежно цвете, което се отглежда и изглежда прекрасно и романтично. Розата обаче е много специфична за отглеждане, защото изисква внимание и време. Засаждането става през пролетта, веднага щом земята се отпусне. Не трябва да бъде преполивана, нито да бъде оставена да изсъхне. Наесен се зазимява като се отстранят цветовете и листата. Нуждае се обаче от много грижи и наторяване.
Крем или бяла лилия - Според някои вярвания, бялата лилия е символично цвете за Великден. Вярва се, че цветето символизира възкресението на Христос. Легендите разказват, че на мястото, където капнали Христовите капки кръв, възникнали бели лилии. Бялата лилия или крем е пролетно растение, което расте целогодишно и цъфти напролет. Разсажда се наесен с луковици.
Маргаритка - Красивите и свежи маргаритки също имат специално място, както в пролетната градина, така и на великденските трапези. Те са много ароматни и подчертават духа на празника със свежест и красота. Разсаждането на тези цветя става наесен, чрез луковици, но може и напролет, чрез семена. 
Жълти нарциси - Това вероятно са най - нежните и прекрасни пролетни цветя, които можете да подберете за вашата градина. Засаждат се наесен чрез луковици. Имат неповторим аромат и са идеално допълнение към всеки двор. Най - много цъфтят през април. 
Лалета - Няма по - обичани и красиви пролетни цветя от лалетата. Освен това, те са изключително лесни за отглеждане и много лесно се разпространяват. Нуждаят се от топли и слънчеви места, но растат и на полусянка. Засаждат се през есента с луковици. А най - подходящи за тях са глинестите почви.
Зюмбюл - Още един пролетен любимец. Сред всички цветя, той може би е най - подходящата декорация на градинските алеи, а също така около малки беседки. Зюмбюлите имат незабравим аромат, който се разпростира за минути из целия двор. Вирее добре на песъчлива почва и цъфти до края на май. Може да се засажда както на слънце, така и в сянката на дърветата, но не и близо до вода, тъй като много не я обича. Можете да го засадите близо до нарциси и лалета, с които съжителства отлично.
Дафне - С необикновеното си име и уникалните си розови и бели цветя, това растение е изключителна придобивка за всяка градина. То притежава не само приятен аромат, но също така и атрактивен външен вид, който ще привлича възхитени погледи още в най - ранните пролетни дни. Дафне се нуждае от добро напояване и висока влажност на въздуха, но като цяло е лесно за отглеждане. Ако решите да го включите в градината си обаче, не забравяйте, че цветовете и листата му са отровни. Затова ако в семейството ви има малки деца, в името на тяхната сигурност, ги дръжте по - далеч от него.
Алисум - Още едно красиво пролетно цвете, което изглежда страхотно в цветна леха или вертикални саксии на стената и цъфти в началото или средата на пролетта, в зависимост от областта, къдете живеете. Алисумът е скромен, устойчив на силно слънце и суша и расте много бързо. Затова от време на време е добре да се разрежда, за да се развива по - спокойно. Прекрасно допълнение към всяка градина.
Незабравка - Ако обичате пролетните цветя, това растение е отличен избор. Освен, че цъфти рано, незабравката вирее отлично на сянка. Има и други предимства - понася добре много влага и може да цъфти с години без допълнителни грижи. 
Дамско сърце - Тези необичайни цветя наистина имат форма на сърце и са особено популярни сред децата. Това е многогодишно цвете, което прецъфтява през лятото, но през следващата година се появява на същото място в началото на пролетта. Дамското сърце предпочита влажна почва и умерено слънчеви места. Цъфти и на слаба сянка, но по - късно.
Друго красиво пролетно цвете е люлякът, който цъфти през април, май. Това храстовидно растение не изисква особени грижи. Може да го развиете от клонче, окоренява се във вода и вирее най - добре на кафява горска почва. Не изисква специални грижи, но е добре да се полива поне веднъж в седмицата.
Най - добрия период за подготовка и засаждане на пролетните цветя е от октомври до края на ноември. Това е сезонът, в който да подновите почвата, да я наторите и подхраните, а и да поставите луковиците или да зазимите някои от растенията. Някои пролетни растения изискват по - специални грижи от други, затова не пропускайте да се допитате до опитни градинари, как да се погрижите за тях, както и необходими ли са допълнителни процедури за подхранването им, докато ги подготвяте за следващата пролет.