Масло от жожоба за коса


Жожобото представлява многогодишно тревисто растение, което прилича на дървен храст. Жожоба е растение с плодове и дълги корени. Растението може да ужевее почти при всякъкви условия, но най-добре се расвива при умерен климат и суха среда.
  Маслото от жожоба е даста ценно, защото е с дълъг срок на годност и по-трудно гранясва в сравнение с другите масла , добавено към тях удължава и тяхната трайност. Маслото от жожоба е много полезно
при суха, повяхнала, отпускаща и застаряваща кожа. Има противовъзпалителни  свойства и добре повлиява кожата при възпаление, зачервяване и дерматит. Може да се прилага при псориазис и невродерматит.
 Маслото от жожоба е много полезно и за здравето на косата и скалпа. Нанесете няколко капки от маслото
на скалпа си и масажирайте. Оставете така поне 20-30 минути преди къпане.
 Маслото от жожоба подхранва космените фоликули, регулира работата на жлезите и контролира нивата на себум.
Цъфтящите краища на косата са проблем за много жени. В неравната битка срещу тях може да помогне маслото от жожоба. Нанесете масло от жожоба, смесено с малко зехтин, върху краищата на косата. Останете така поне 30 минути преди къпане. Отмийте и нанесете малко масло от жожоба на измита и леко влажна коса.
Съдържащият се в маслото восък обкръща и защитава косъма, спомага при чуплива коса и придава естествен блясък на косата. Придава обем и гъвкавост на косата. Маслото е ценен помощник при напукани устни, и загрубели участъци като пети и лакти.
Мослото от жожоба може да се прилага и при почистване на лицено и има благоприятно влияние върху миглите. То почиства и успокоява най-нежните части на лицето, например околоочната зона.