Здравето на децата


Въпросите, касаещи здравето са от значение, и за родители и за деца, като всички ние искаме да сме здрави. Човешкият ни организъм да е силен. Няма нищо по-истинско и важно от децата. Искаш най-доброто за тях и се стремиш да им го дадеш. Днес запазването и укрепването на здравето на децата е една от основните задачи на институциите и на семействата. Призвани сме да търсим начини и решения, които да повишат
здравословното състояние. Проблемите в храненето са следствие от липсата на здравословен модел в значителна част от българските семейства, от отсъствието на адекватна информация и обучение по здравословно хранене, от голямото влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар. 
Изключително важно е да се оформи база от знания на децата, както и практически умения за здравословен начин на
живот, системно практикуване на спорт. Важни цели на моделът на формиране на култура на здравни основи, постигнати в безопасни процеси чрез образование и културни хигиенни практики, както и балансиран режим на хранене играят ключова роля в ежедневието ни. Всичките ни усилия трябва да са насочени към подобряване на здравословното състояние на всяко дете и всеки възрастен. 
Истината е, че около нас има изключително много изкушения. 
България е сред държавите, чиито деца в училищна възраст прекарват най-много време пред компютри или телевизори. За една седмица едно българско дете прекарва пред екрана повече от цяло денонощие .
Едва ли има родители, които не искат децата им да растат здрави, и всъщност това не е толкова трудно, необходими са няколко важни стъпки:
Да се използват активно чиста вода, чист въздух, храна, която лесно се разгражда.
Винаги трябва да се стремим да бъдем в добро настроение, родителите трябва да правите всичко възможно детето да се чувства щастливо. 
Изграждането на правилните навици, подборът на качествена храна, както и достатъчната физическа активност са предпоставки организмът и тялото да се развиват нормално. 
За насърчаване на здравето, ходенето и бягането са ефективни средства, които предпазват човешкото тяло от появата на болести. Много хора предпочитат да ходят повече време пеша, отколкото да тичат. Част от предимствата на ходенето пеша: не се натоварват толкова коленете, не се зачервявате и не се изпотявате. Насърчаването на децата да практикуват спорт има множество благоприятни въздействия върху тях: контролиране на теглото намаляване на риска от развитие на някои хронични заболявания в по-късна възраст подобрява здравината на костите и ставите намалява риска от сърдечносъдови заболявания подобрява самочувствието и създава социални навици. 
Децата са нашето бъдеще! 
Тяхното здраве е в нашите ръце!