Много жени, които за първи път стават майки...


Много жени, които за първи път стават майки се притесняват как ще се справят с грижите за своето бебче. Няма нищо сложно, ако просто го оставите то да ви "учи" и само да си показва кога, какво, защо и как.
Много майки прибягват до тонове литература за това как да се грижат за детето си, без грам да обръщат внимание какво реално иска то, от какво има нужда. Разберете, че бебето е едно цяло с вас и трябва да го усещате все едно

сте вие. Забравете за това какво ще кажат хората, ако изведа детето на разходка още първата седмица след раждането. Нека навън да е 25 градуса, пък вие го "пазете" в затворената, задушна стая 40 дни, защото бабите и комшиите така казват.
Хранене точно на 3 часа - така пише в книгата и педиатърът така каза, понеже всички бебета са еднакви! И така крачим от вече 40 минути нервно с бебо на ръце, защото не спира да плаче, но трябва да изчака!
На кутията сухо мляко пише - за деца от 3 до 5 месеца - 6 мерителни лъжички и ние толкова правим всеки път, независимо, че мъника пие по-малко и започва да се дърпа. Ще изпие всичкото мляко, дори и да върне половината и да му е тежко на коремчето!
Другата грешка, която много майки допускат е, че си оставят бебетата да плачат в кошарата, защото така трябвало, за да не се разглезва и да свиква само. Но то най-голяма нужда от мама има в началото,когато все още не осъзнава, че вече не е в утробата и. Гушкайте го, говорете му, нека да усеща вашата топлина и обич. Не го оставяйте само в празната стая да гледа в тавана. Не го оставяйте по цял ден да лежи и само да го местните от кошарата в кошчето. И вие, ако по цял ден лежите, няма ли да ви писне?
Колики - Когато започнат, не тъпчете детето с всякакви лекарства и да експериментирате кое е по-ефикасно. Опитайте с топла кърпа на коремчето, с масажиращи движения, сложете го по корем отгоре си. Доста често тези тактики помагат. Но упорити ли са коликите, лекарствата със сигурност няма да помогнат.
Захранване - Мъничето отново си показва кога е готово да бъде захранено. Започва да гледа вашите чинии и да примлясква. Винаги, когато вечеряте, настанете детето си до вас на масата, нека да не се чувства самотно. То само ще прояви интерес към вашите манджички и спокойно може да започнете със захранването, дори и да е в средата на 3ти месец. Моята дъщеря я захраних в третия месец и сега нямам никакви проблеми с храненето. Яде си всичко, много обича плодове, свикна с всякакви вкусове и съм сигурна, че и занапред няма да е злояда. Така че слушайте сърцето си, а не хората. Давайте цялата си любов на малкото слънце сега, а не като стане време да се изнася от къщи.