Мостът символ на Бургас


Аз съм от Бургас и ще ви разкажа за една моя любима забележителност в града . 
Това е един от символите на град Бургас 
style="color: rgb(29, 33, 41); font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px;">Това е Бургаският мост-любимо място за разходки на на различни поколения жители и гости на града.
Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px;">„Да отидеш в Бургас и да не видиш Моста, е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Папата.Почти всяка разходка из Бургас завършва с разходка по Моста, намиращ се в центъра на града. Мостът е естествен завършек на най-старата част на красивата Морска градина

Навлязъл наблизо 300 метра навътре в морето, привлича туристи отблизо и далеч. Романтиката на моста омагьосва с уникалната гледка към безкрайната морска синя шир,Освен за разходка, Мостът и е място за почивка - на специално изградена наблюдателница, висока 22 метра има пейки, които пазят спомена за многобройни първи целувки и влюбени очи, гледащи замечтано към тайнствения Остров „Света Анастасия“.
Мостът е бил с метална конструкция, а платформата е била изградена с дървен гредоред Бил е изграден през 1936 г. Свързвал се е със специално каменно стълбище, до панорамната алея на Морската градина и морското казино..През 80те години на 20в старият мост е реконструиран с масивна бетонна конструкция
Мостът е и неизменна част от традициите на най-големите български празници - Никулден и Богоявление
Всяка година на Богоявление (6 януари) се извършва тържествен молебен за празника и по традиция Владиката хвърля в морето християнския кръст, за който се състезават смели плувци, сблъскващи се с минусовите температури на януарското море. Победителят, хванал първи кръста, се радва на здраве и благоденствие през цялата година. На Никулден (6 декември) моряци хвърлят от Моста в морето венци в памет на загиналите моряци и рибари.