Да се отървем от стриите


Стриите са често срещан проблем, много жени ги ненавиждат. Местата по които се появяват: коремчето,бедрата, дупето.
Има много жени които не се срамуват и  се харесват със стрии и дори се снимат. Понякога стриите са наистина доста привлекателни. 

Какво са стрии?
Най- горния слой на кожата се нарича епидермис, а този под него е дермис. Именно втория слой се намират резервите колаген. Някои хора се радват на
генетично дебелата и еластична си кожа, но при други е малка еластичността и се появяват стрии. 
Появявяат се по време на растеж. Кожата се разтегля  както колагена от дермата.
Колагеновите нишки започват да се късат и когато кожата възвърне първоначалния си размер, епидермиса изглежда набръчкан.

Какво предизвиква усиления растеж?
Причините: по време на пубертета, рязкото качване на тегло, увеличаване
на мускулна маса или бременност. 
Невъзможно е да се отървеш от тях но може да се направят по-малко видими.
Като се използват продукти със съдържание на ретиноиди, те заглаждат кожата.
Ретиноидните продукти са подобни на витамин "А" вещества, често са използвани за заглаждането на фините линии и бръчки по лицето. Антиейдж ефекта на ретиноидите  се дължи на заздравяването на колагеновите нишки, правят ги по дебели и здрави. Ако дерматолога изпише рецепта с ретиноиди те ще бъдат много по-силни от терзи, които ги има в кремовете без рецепта. Все пак бременните не могат да употребяват продукти със съдържание на ретинол. Тези кремове се използват не преди появата на стриите  а след като се появят самите стрии.
Другият начин е чрез лазерна операция като най-добрият е фракционният лазер при него на светлината са изложени само точици от кожата, а останалите зони са нетретирани. Различни медицински проучвания сочат яе 50 до 80% от пациентите са показали  признаци на подобрение след процедурите с фракционен лазер.

Човек ме трябва да се срамува как изглежда със своите малки несъвършенства, той е съвършен. Няма перфектни хора в този живот. Ако бяхме перфектни нямаше да е толкова хубав този свят. Затова да не ги махаме стриите защото те ни правят толкова привлекателни  за един определен човек.