Разнообразието и спецификата на китайската кухня


Пролетни рулца, оризови нудъли или пържено пиле с ориз в сладко-кисел сос. Това са едни от най-разпознаваемите ястия на китайската кухня, чиято популярност по света не стихва. Каква е тайната й ли? Разнообразие и баланс на вкусовете на екзотична Азия.

Китайската кухня е комбинация от кулинарната традиция на различни народи, културата им и спецификата на мястото, което обитават. Всеки регион има своите специфични продукти и
ястия, както и своите начини на приготвяне. Някъде преобладават месните ястия, другаде - тези с риба и морски дарове,  на трети места популярни са специалитетите с ориз и паста.

ЧЕТИРИТЕ СТЪЛБА НА КИТАЙСКАТА КУХНЯ

Китайската кухня може да бъде разделена на четири големи региона, всеки от които е част от богатата кулинарна традиция на страната.
40px; border: none; padding: 0px;">
● В Шанхай храната изобилства от морски дарове и риба. За нея са характерни и големите количества соев сос. Начина на приготвяне на ястията там се различава значително от останалите китайски провинции. Вместо бърза термична обработка в уок, предпочитат бавно приготвените в орзово вино и гъст соев сос ястия.
● Кухнята на Пекин представя Северен Китай. Най-популярни са пшеницата, просото, царевицата, захарната тръстика и фъстъците. Нудълите, рулцата и кнедлите тук ще ви сервират като гарнитура по-често и от ориза. Най-прочутата си остава патицата по пекински. За да стане ястието неустоимо вкусно, се използват патици от определен вид, които задължително се пекат при специфични условия и в специални пещи.
● Провинция Кантон се слави с приготвянето на храна в уок, както и с екзотичните комбнации на съставки. Тук ще ви предложат специфични и пъстри блюда с мек вкус. Често в тях има и насекоми и змии.
● Разпознаваемостта на кухнята от провинция Съчуан се крие в щедрото използване на пикантни подправки, особено люти чушки. Силно подправените ароматни и люти храни тук подлагат на тест усещането за вкус, но и границите на издръжливост.
Огромното разнообразие от продукти и начинът на приготвянето им са причината китайската кухня да бъде толкова специална. Ситно нарязаните зеленчуци се пържат за кратко и на висока температура, което запазва всичките им хранителни вещества. Макар на пръв поглед бързото готвене да изглежда просто, то изисква дълга предварителна подготовка. Готвачите режат всяко парче месо или зеленчук до размерите на хапка, използват само месо без ципи и мазнина и обикновено го мариноват допълнително - за по-голяма крехкост. Сосовете са задължителна добавка към повечето ястия. Смес от чили и чесън, соев сос или пикантен сос на основата на сусамовото олио, фъстъци и царевично нишесте обогатяват зеленчуковите и месните ястия с допълнителен аромат, като им придават завършен вид.