Разпети петък


                                                   Уважаеми читателю,
То ние, ако се срещнем в пътя, може и да не отворим дума за Разпетия петък, но ме споходиха мисли да напиша за този празник.
Представи си, че ние у нас сме само с едни телевизор, при това:
Довечера има мач на "Манчестър
Юнайтед" с Бербатов в състава на шампионката лига.Чакам го и мисля, че шансовете на жена ми да превключи на друга програма са именно никакви.
Тя в този час по друга програма с нетърпение чака "Дързост и красота", защото точно в тази серия ще се разбере що за човек е този палавник Рич Форестър. Знам, че по време на рекламите ще превключва на "Анатомията на Грей".
 Синът ми е сигурен, че в същото време по друга програма
Трите Хикса ще го изкефи максимално в "Кеча".
  Дядо му пък се уверил, вече многократно, че тогава ще повтарят оная серия от "На всеки километър", в която Сергей и Митко Бомбата правят на глупак Велински, въпреки дюшеша.
  Най-наивно изглежда баба му, дето чака да се класира по същото време за "Отнесени от вихъра".
   Сега "метаморфозата": май никога няма да се разберем и да превключим на една и съща програма.
Да, ама не.Един ден в годината включваме на Разпетия петък.Всички отиваме на Чаршията.Не на Горната, а на Долната Чаршия.Всички означава всички - цялото Панагюрище и панагюрските села ...."от всякоя възраст, класа, пол, занятие..."
Е, това не мога да обясня на гостите с различна кръвна група от панагюрската, защо всички отиваме.
Безсмислено е - той не е панагюрец, нито от панагюрските села и няма да ме разбере.
Векове наред, дедите на Разпети петък, са си обличали новите дрехи и са тръгвали надолу, към Долната чаршия, към сергиите.Става въпрос за завещана ни вековна традиция.Вярно, от нея излиза, че панагюрци са бомбашка, че са чешити и уникати.
Ако затрием този наш празник, с аргумента, че е "антирелигиозен" ще затрием важна част от идентичността си, с която се гордеем.Ще загубим един от поводите ни децата ни да си идват от големия град или от чужбина.Те няма да си дойдат заради сергиите, но ще обиколим пазара заедно.И ще ни е хубаво.
Не съм във възторг от сергиите, но май не бих ги заменил с шведски маси.Кой ти гледа сергиите, нали стотици пъти ще кажа "Здравей" на хора, които ми е приятно да срещна.покрай сергиите панагюрци се движат бавно и някак тържествено - като под такта на музика.Това е музика на радостта - от това, че е пролет, че ни има и пак сме заедно.Предния ден панагюрката е начервила яйца и се водят разговори кой е Христос и какво е станали на Разпети петък.Тази година от Разпетия петък ще си купя обувки, ей така, за здраве.Тези, дето съм сега с тях са за изхвърляна, но ще издържат до Разпетия петък.Ще дам на жената и децата по някой лев и те да си купят по нещо ново от Разпетия петък.Така правеше и баща ми.Сигурно го е видял от дядо ми.Ще изпием по бира и ще хапнем по някое кебапче, обезателно с панагюрска шарена сол.
Ще разменим приказки....."ша се набъбрем като пъпки".